Skip to main content

Sain idean tämä kirjoituksen tuottamiseen kun vierailin ystävieni järjestämässä saunaillassa saunat.fi -sivuston kautta varatuissa tiloissa. Tilojen varausprosessi oli erittäin joustava, jonka joustavuuden pääosaa esitti Pindoran kehittämä -älylukkotuote. Saunatiloihin oli mahdollista käydä tutustumassa ennen varsinaista illanviettoa saadulla kirjautumistunnuksella eikä avaimia tarvittu tietenkään pääpäivänäkään. Missään vaiheessa ei tarvinnut kommunikoida ihmisen kanssa.

Käsieni läpi on mennyt vuosien varrella useita tuotteita. Kokemuksen myötä on karttunut kyky arvioida asiakkaan tuotteen potentiaalia. Pindorassa on potentiaalia ja näyttöjäkin löytyy. Tuotteella on tarina, sillä on hyvä design ja tiimin puuhamiesten positiivinen asenne välittyy viestinnässä. 

Pindora julkaisi juuri uuden version tuotteestaan (päivitetty Pindora nyt saatavilla). Hankkimalla Pindoran käyttöösi tuet suomalaista työtä ja asennetta! 

Pindora on arvoasiakas

Tämä on se tapa, jolla toimimme ja haluamme toimia kun puhumme avoimuudesta. Emme pelkää julkista keskustelua. Hyvien tyyppien hyviä juttuja on kiva suositella. Asiakkaamme menestys on myös meidän menestys. Olen luonut ympärilleni vahvan verkoston, asiakaskannan sekä kannattajakunnan. Ovet ovat avoimille avoinna. 

Pindora myy kuin häkä. Tiedän sen, koska jokaiseen tuotteeseen valmistetaan osia Maker3D:n Lahden 3D-tuotannossa 3DSystemsin valmistamalla ProX SLS -500 järjestelmällä PA12 -materiaalista. Suurimman osa tuotekehitysvaiheiden prototyyppiosista Pindora on valmistanut itse hankkimillaan Ultimaker -laitteistoilla. 

Ovi käy vilkkaana muutoksen tiellä

Olen kehittänyt yhdeksi liiketoiminnan seurantamittariksi Hernesaaren showroomin oven “aktiivisuuden”. Voisin sanoa näppituntumana, että mitä vilkkaampaa on Hernesaaressa sitä suositumpaa on 3D-tulostus. Esimerkiksi syyskuussa ovessa oleva Pindora on rekisteröinyt yhteensä 3246 avausta. Syyskuussa oli 22 työpäivää, joten ovi on käynyt päivässä keskimäärin liki 150 kertaa. Tämä on huikea luku kun ottaa huomioon toimipisteessä työskentelevän henkilöstömäärän.

Kuva 1. Pindora -admin paneelin näkymää

3D-tulostus on selvästi nostanut suosiotaan. Tästä kertoo aktiivinen puhelinliikenne, lukuisat esittelyt niin etänä ja livenä sekä tietenkin suoraan generoitu liikevaihdon kasvu. Olemme poikkeuksellisesta vuodesta huolimatta kyenneet kasvamaan 21,6 % kasvuvauhdilla. Tähän ei voi olla kuin tyytyväinen.

Tällä hetkellä 3D-tulostamalla valmistetut lopputuotteet ovat nostaneet suosiotaan merkittävästi. Tästä kertoo erityisesti 3D-tulostus.fi -verkkokauppamme materiaalitoimistusten määrä sekä Lahden 3D-tuotannossa valmistettujen osien määrä. Linjastolta liikkuu viikoittain läpi tuhansia osia, joista 80% menee lopputuotekäyttöön.

Kuva 2. Maker3D:n teollisessa 3D-tuotannossa on päällä kova pöhinä. Tuotantomme 3DSystems ProX SLS 500 -järjestelmällä valmistamme erittäin laadukkaita osia. 80 prosenttia osista menee lopputuotekäyttöön.

Isoveli valvoo

Pindora tarjoaa kaikessa neroudessa myös tyydytystä kontrollitarpeen omaaville henkilöille niin kotona, töissä tai julkisissa tiloissa. Kolahtiko, haluatko seurata tuuraajien, siivoojien, alihankkijoiden, asiakkaiden tai työntekijöiden tulemisia ja menemisiä? 

Entä miten on “avainralli”? Tämän kysymyksen esitän usein yrittäjille tai yritysten vastuuhenkilöille. Ei mahdu yhden käden sormiin se tunne, kun on vituttanut lähteä avaamaan työpaikan ovea työajan ulkopuolella. Joskus tämän vastuun välttämisestä olisin ollut valmis maksamaan sievoisen summan. Nyt voin avata oven etänä kenelle haluan. 

Asiakkaan toimintamalleihin sopiva ratkaisu

Ei ole yhtä oikeaa tapaa lähteä hyödyntämään 3D-tulostuksen mahdollisuuksia. Oikea toimintamalli ja lähestymiskulma vaatii toimintamallien palastelua. Onko käsillä riittäviä resursseja valmistusmenetelmän käyttöönottoon vai onko palvelut syytä ulkoistaa kokonaisuudessaan? Tähän mahdollisuuten me haluamme vastata ja rakentaa asiakkaalle sopiva toimintatapa 3D-tulostuksen integroimiseen osaksi liiketoimintaa.

Kuva 3. Tämä kaavio toimii aina. Tuotteen elinkaari ajan ja kappalemäärän funktiona. Tällä kaaviolla voit hakea näppituntumaa, milloin 3D-tulostus on kannattavaa.

Eipä tässä muuta tällä kertaa. Palataan pian asiaan, sillä tulemme uutisoimaan lähipäivinä ESA:n rahoittaman HighPEEK -projektin etenemisestä.

Ystävällisin terveisin, 


Jarkko Lohilahti

CEO, Founder – Maker3D