Skip to main content

Brightplus on suomalainen biokemian edelläkävijä, joka kehittää ja valmistaa biopohjaisia materiaaleja, jotka tarjoavat kestäviä ratkaisuja eri teollisuudenaloille. Yhtiö on erikoistunut patentoituun BrightBio® -teknologiaan, joka mahdollistaa biopohjaisten materiaalien kehittämisen niin, että ne voivat sitoa itseensä muita biopohjaisia materiaaleja. Tämä tekniikka hyödyntää esimerkiksi teollisuuden sivuvirtoja, mikä edistää kiertotaloutta ja tukee kestävää kehitystä.

Vahvasti ympäristöarvoihin nojaava Brightplus työllistää noin 20 henkeä. Toimipisteet yritykseltä löytyvät Oulusta, Tampereelta ja Manchesterista. 

Tämä materiaalien yhdistely ei ole pelkästään leikkiä vihreällä siirtymällä ja kiertotaloudella, vaan niillä on oikeakin tarkoitus. Yhdistely on tutkitusti tuonut uusia ominaisuuksia BrightBio® -materiaaleille kuten väri, sitkeys, lämmönkesto jne. Esimerkiksi tuhkan lisääminen paransi materian paloluokitusta.

Kuva 1. Brightplus kehittää myös 3D-tulostusmateriaaleja, jotka ovat käytettävissä UltiMaker 3D-tulostimissa. Materiaalit tilattavissa Maker3D -kaupasta.

3D-tulostusmateriaalien kehitysyhteistyö Makerin kanssa

Brightplus on valinnut UltiMaker 3D-tulostimet alustaksi kehittääkseen biopohjaisia 3D-tulostusmateriaaleja. UltiMakerin avoin alusta mahdollistaa kehittäjien ja käyttäjien välisen vuorovaikutuksen, mikä on olennaista materiaalien kehitystyössä. Maker3D on toiminut oleellisena linkkinä tässä yhteistyössä, välittäen tietoa ja kokemuksia molempiin suuntiin.

Kuva 2. UltiMaker 3D-tulostimella BrightBio® Tough -materiaalista tulostettu kappale.

Vierailimme Oulun toimipisteessä haastattelemassa Mika Leppäahoa. Mikan vastuualueena on ollut BrightBio® -materiaalien kehitys 3D-tulostukseen. Katso seuraavalta videolta Mikan haastattelu.

BrightBio® -materiaalien tulevaisuus ja UltiMaker Marketplace

Isona kuvana tässä kehitysyhteistyössä on ollut tuoda BrightBio® -materiaalit saataville UltiMaker Marketplaceen, joka toimii samankaltaisesti kuin esimerkiksi Googlen Play -kauppa. Täällä kehittäjät ja käyttäjät voivat kohdata, ja uusien materiaalien parametrit ovat helposti ladattavissa tulostimiin. Tämä tekee uusien materiaalien käyttöönotosta sujuvaa ja tehokasta. Näin Brighplus nousee sellaisten kuten BASF:n, DuPontin, DSM:n, Owens Corningin ja Clariantin rinnalle saavuttaen globaalin markkinapaikan.

Kuva 3. Maker3D ja Brightplus tiedottivat uuden biopohjaisen materiaalin lanseeraamisesta markkinoille. Kuva materiaalien julkistustilaisuudesta marraskuussa 2021.

Tutustu Brightplus Oy:n toimintaan yhtiön verkkosivuilta.

 

Ystävällisin terveisin,

Jarkko Lohilahti

CEO, Founder – Maker3D