Skip to main content

Vaikka koronavirus ja valtioiden toimet ovatkin rajoittaneet elämää ja liiketoimia telluksella, kehitys ei ole kuitenkaan pysähtynyt. Toimiminen 3D-tulostusalalla tarjoaa aitiopaikan kehityksen kulun seuraamiseen. Seuraavaksi esittelen uuden innovaation, jonka toteuttamisessa saimme olla mukana. 

Respiray OÜ on virolainen startup, jonka uusin tuote on olalla lepäävä ilmanpuhdistin. Laite puhdistaa 99% viruksista ja bakteereista UV-teknologian avulla. Respirayn kaulapanta on nyt tullut virallisesti myyntiin. Tutustu Respiray:n sivustoon.

“Respirayn kehittäjät muistuttavat, että viime vuonna maailman meriin ja vesistöihin päätyi 1,6 miljardia kertakäyttöistä kasvomaskia.”  Lähde Iltalehden artikkeli 16.05.2021 

Tämän tuotteen kehityspolku on erinomainen esimerkki siitä, miten voimme auttaa asiakkaitamme tuotekehityksen eri vaiheissa. Seuraavaksi hieman tarinaa projektin etenemisestä ja yhteistyöstä Respirayn kanssa.

Kuva 1. Kaulassa kannettava ilmanpuhdistin

Ideasta valmiiksi tuotteeksi ja massatuotantoon 

Yhtiön taustalla toimivalla ASLdiamondilla on 15-vuoden kokemus lääketieteellisten UV-C-LED-antureiden suunnittelusta ja valmistuksesta. Idea tuotteeseen syntyi tarpeesta.  Etulinjan työntekijöille ei ollut riittävää määrää suojavarusteita. Lisäksi kertakäyttöiset suojavarusteet koettiin epämiellyttävinä. Respirayn tuote käyttää suojautumiseen UV-C-desinfiointitekniikkaa.

“UV-valoa on käytetty desinfiointiaineena vuosikymmenien ajan, mutta sitä ei ole koskaan aiemmin sisällytetty puettaviin laitteisiin. Tuoteidean tarkoituksena oli kehittää tuote, joka poistaisi tarpeen peittää kasvot tai rajoittaisi hengitystä. Tuote on suunnattu erityisesti palveluammatteihin, joissa keskeinen osa työtehtävää on ilmeiden näyttäminen ilman puheen rajoitusta.” kertoo Respirayn toimitusketjun päällikkönä toimiva Rain Aalberg.

Ennen kuin tuote saatiin valmiiksi yksi suurimmista haasteista oli tuotteen muotoilu. Tuotteen koteloinnin oli oltava tiukka, iskunkestävä ja esteettinen. Alkuun Respiray hankki omat 3D-tulostimet nopeaan prototypointiin. Satojen prototyyppitulostusten jälkeen Respiray oli valmis siirtymään seuraavaan vaiheeseen, joka oli ruiskuvalu. Mutta koska muotin luominen on aikaavievä ja erittäin kallis prosessi, oli oltava 100% varma siitä, että kaikki prototyyppien parametrit sopivat oikein. Tässä vaiheessa tarvittiin teollisten 3D-tulostimien mittatarkkuuksia ja materiaaleja. Ulkokuoren valmistukseen validioitui materiaaliksi PC-ABS.

“Onneksi olimme yhteydessä suomalaiseen Maker3D:n, joka tarjoaa laajan valikoiman ammattitason ​​3D-tulostuspalveluita. On hämmästyttävää nähdä yritys, joka toimittaa tarkistetun kompleksinäytteen viikossa alkuperäisestä tarjouksesta tai erän sarjatuotettuja kappaleita kahdessa viikossa, joiden laatu on erottamaton verrattuna ruiskupuristukseen. Tämän lisäksi viestinnän taso Maker3D: n kanssa on kuin puhuisit ystävällesi, joka tuntee tarpeesi” lisää Rain.

KUVA 2. Maker3D Lahden 3D-tuotanto (PROX SLS 500 ja MQC)

Laitteen, jossa on yli 100 erilaista komponenttia, kehittäminen ideasta tutkittuun, sertifioituun ja testattuun kulutustuotteeseen kestää tyypillisesti useitakin vuosia. Intensiivisesti työskentelemällä, valitsemalla oikeat yhteistyökumppanit ja nykyaikaiset työkalut on prosessi mahdollista vetää läpi jopa seitsemässä kuukaudessa.

Ystävällisin terveisin,

Jarkko Lohilahti
CEO, Founder – Maker3D