Skip to main content

“Oli aika v***n legendaarista” ajattelin edellisillan tapahtumia kelatessani. Järjestimme siis keskellä kesää, 30.6. 10-vuotis juhlavuotemme kunniaksi yhdet kaikkien aikojen juhlista (ainakin 3D-tulostusalan keskuudessa). 

Isot kiitokset osallistuneille, muistaneille, entisille ja vanhoille makereille, tarjoilusta vastanneille baarimestari Niko Hakalalle ja Cafe Murulle sekä erityisesti mestareille musiikin saralla: Elia, Frank, DJ Oltermann, Julma Henri ja DJ Polarsoul. Yhteistyömme kantaa hedelmää varmasti jatkossakin.

Kuva 1. DJ Polarsoul ja Julma Henri

Jotta juhlistamme ei saisi sellaista kuvaa, että ne olisivat olleet pelkkää alkoholin nauttimista,  päätimme pitäytyä lisäksi muutamassa asiakkaitamme kiinnostavassa 3D-tulostus aiheisessa teemassa. Tapahtumassa julkaistiin metallien 3D-tulostuksen mahdollistavan Ultimaker Metal Expansion Kit -lisävarusteen sekä minä (allekirjoittanut) kävin läpi käyttökokemuksiani Formlabs Fuse 1 -lasersintrausjärjestelmästä. Osaltani oli hieman hankaluuksia keskittyä esitelmän sisältöön kun tiesin Formlabsin SLS-laitteiston päivitetyn mallin (Formlabs Fuse 1+ 30W) julkaisun olevan oven takana.

Lyödään nyt tämä saavutetun merkkipaalun kasetti arkistoon ja sammutetaan kela. Menneillä rehvastelua on kuunneltu jo riittämin. Suunnataan seuraavaksi katseet eteen ja suupielet ylöspäin; Tankki täyteen sarjan Sulo Vilénin sanoin “Me ollaan aina ennenkin pärjätty tulevaisuudessa.”

3D-tulostuslaitteistojen käyttöasteet kovassa kasvussa

3D-tulostus alan kehitystä ennustettaessa yksi oppimistani työvälineistä on kerättyjen tilastojen lukutaito. Tähän tarkasteluikkunaan valitsin toimittamiemme 3D-tulostus laitteistojen (Ultimaker ja Formlabs) materiaalimenekin, seuraamalla laitevalmistajien laitteistoihin kohdistuvien materiaalien myynnin kehitystä meidän 3D-tulostus.fi -verkkokaupassa. Tarkastelujaksona tässä käytetään meidän oman tilikautemme ensimmäistä neljännestä (1.5.-31.7.2022) verrattuna aiemman vuoden vastaavaan ajanjaksoon.

Ultimaker -materiaalit (67,26%) sekä Formlabs -materiaalit (66,66 %) tuoteryhmien alla on tapahtunut valitulla ajanjaksolla kova kasvu. Tähän tilastofaktaan törmätessäni olen päässyt keskustelemaan menneinä päivinä useaan otteeseen henkilöstön kanssa mahdollisista asiaan johtaneista syistä, jotka kiteytän tähän: nyt on momentum, nyt on tekemisen paikka. Tuleekohan naapurin tekemisistä annoskateus?

Ultimaker S5 3D-tulostin julkaistiin toukokuussa 2018, liki neljä ja puoli vuotta sitten. Sittemmin ohjelmistoa on opetettu ottamaan raudasta kaikki mahdollinen hyöty irti materiaalivalmistajien keskittyessä saatavilla olevan raaka-ainevalikoiman laajentamiseen. Ja tokihan kriiseilläkin on ollut toki iso merkitys kriittisten osien puuttuessa 3D-tulostusalan tietoisuuden sanansaattajana. 

Tutustu Maker3D:n kärkituotteisiin syksyllä

Maker3D:n johto vahvistuu ja hallitus uudistuu

Työyhteisöömme on viimeisen vuoden sisällä tullut paljon uusia kasvoja, joihin olette mahdollisesti jo ehtineet törmätä. Kuluneen kesän aikana hankimme yhtiötoiminnan merkittäville vastuualueille kovan tason osaamista; jatkossa  Maker3D:n operatiivisesta johdosta vastaa Aija Jokilammi ja taloudesta business controllerin roolissa Mika Ross.

Kuva 2. Maker3D ja Teknologia 22 -messut.  Meillä oli oikeasti hauskaa, kiitos!

Tässä vaiheessa iso kiitos ex-vaimolleni Suville menneistä vuosista ja vuosista Makerillä. Suvi ei siis jatka enää työtehtäviensä parissa vaan etsii uusia haasteita. 

Hallitustoimintaamme on lisäksi tulossa muutoksia; Maker3D:n hallituksen puheenjohtajana ja mentorinani toiminut Pekka Mettälä siirtyi 3.8.2022 uusiin tuuliin. Kiitos Pekalle matkasta ja arvokkaista opeista sekä paljon onnea yrittäjäuralle. “Se on varma että kasvuyrityksessä välillä voi v*****a, mutta on tämä paljon hauskempaa kuin olla laskevassa yrityksessä”, tuumi Pekka viimeisimmässä henkilöstöpalaverissa.

Maker3D:n yhtiökokous järjestetään ensi viikolla. Tiedotamme uudesta hallituksesta myöhemmin.

Jos sulla on ongelmana se, että sulla ei oo asiaa, mikä sulla pitäs olla, niin soita mulle.

Ystävällisin terveisin


Jarkko Lohilahti
CEO, Founder – Maker3D
jarkko.lohilahti@maker3d.fi
+358400565641