Skip to main content

Maailman suurin linssi Times Squarelle – Formlabs mukana suunnittelussa

By 8.11.2017Yleinen

Maailman suurin ja käsin valmistettu linssi on vuodesta 1893 asti ollut Havaijilaisessa majakassa Oahussa. Fresnel-linssillä on pituutta n. 37 m ja leveyttä n. 24,5 m. (= ranskalaisen fyysikon Augustin Jean Fresnelin kehittämä samankeskisistä renkaista muodostuva linssityyppi.)

Tulevana Ystävänpäivänä maailman suurimman -titteli siirtyy uuteen n. 30,5 x 37 m linssiin, joka on koottu 3D-tulostetuista tiilistä. Times Square Valentine Heart Design 2018 -kilpailun voittaja Window of the Heart, on Formlabsin suunnittelupäällikkö Marcelo Coelhon ja muotoilustudio Aranda\Lashin yhteistyönä valmistunut installaatio. Wind of the Heart on suunniteltu ja 3D-tulostettu erityisesti vääristämään vangittua mielikuvaa Times Squarelta taittamalla valoa optisesti ja huomioimalla keskellä oleva sydämenmuotoinen ikkuna. Ikkunan läpi voidaan katsoa tai itseään kuvaamalla lopettaa toistuvuuden silmän linssin ja kameran linssin välillä.

Majakasta ja suurennuslasista tutun tarkennuslinssin sijasta käytettiin hajataittavaa linssiä, joka ei heijasta valoa, vaan vangitsee sen. Jokainen yksittäinen linssi on suunniteltu toimimaan sekä tiilenä että optisena elementtinä.

Times Square on yksi maailman eniten Instagramiin kuvatuista paikoista.

Lähde: FORMLABS