Skip to main content

Olemme Maker3D:llä toteuttaneet 3D-skannauspalvelua jo yli puolen vuosikymmenen ajan ja tämän artikkelisarjan tarkoituksena on esitellä tyypillisiä 3D-skannauspalvelun käyttökohteita toteutettujen projektien muodossa.

Artikkelisarjan aiheet

  • suunnittelutyön avustaminen
  • taide
  • takaisinmallinnus (reverse engineering)
  • käytettävissä olevat skannausmenetelmät

kuva 1 leikatusta kolmioverkosta poimitut  käyrät

3D-skannaus mallinnuksen tukena

Kun kappale on työläs mitata, nousee 3D-skanneri (tai koordinaattimittauskone) arvoonsa. Kaarevan pinnan saaminen mallinnusohjelmaan käsin mittaamalla on monesti aikaa vievää ja lopputulos voi olla kaukana halutusta.

kuva 2 nuppien skannit

Asiakkaamme Pindora tarvitsi älylukkotuotteensa kehityksen alkuvaiheessa mallinnuksen tueksi skannattua dataa erilaisten lukkojen nupeista. Toimipisteeseemme tuotiin kasa lukkoja, joista toteutimme 3D-skannaukset erimuotoisille nupeille sopivan adapterin suunnittelua varten. Asiakkaan suunnittelijalle toimitettiin skannidata .stl -muodossa, käyrien (kuva 1) ja pintojen poiminta (kuva 4) on mukana esimerkkinä siitä miten skannatun datan kanssa on mahdollista lähteä etenemään.

kuva 3 pienennetty kolmioverkko

Skannaamalla aikaansaadut tiedostot ovat usein raskaita, jolloin kolmioiden määrää on syytä karsia ennen mallinnuksen aloittamista. Tiedostokokoa kuvassa 3 on pienennetty jo noin neljäsosaan alkuperäisestä ja silti yksittäinen kolmio tuskin erottuu kauempaa. Toimitamme asiakkaalle alkuperäisen sekä valmiiksi kevennetyn kolmioverkon .stl-tiedostomuodossa, joka on mahdollista avata useimmissa mallinnusohjelmistoissa.

kuva 4 pinnan poiminta

Mallin jatkokäsittelylle on useita etenemistapoja. Saatua .stl -tiedostoa voidaan käyttää esimerkiksi referenssinä ja mallinnuksen voi suorittaa mallin päälle. Mallista on myös mahdollista leikata verkkoa ja  poimia siitä käyrät (kuva 1) jatkokäsittelyyn. Mallista voi poimia pinnan ja käyttää sitä suoraan (kuvat 4 ja 5). Paras lähestymistapa on aina tapauskohtainen ja useimmiten ainakin osa mitoista otetaan skannauksesta huolimatta työntömitalla.

kuva 5 pursotettu pinta

Sananen hinnoittelusta

Toimistolla toteutettuina skannauksen ja skannidatan jälkikäsittelyn kustannukset asettuvat usein 100-500€ (alv 0%) välille riippuen projektin laajuudesta ja haastavuudesta. Skannaus voidaan toteuttaa myös asiakkaan tiloissa.

Tässä oli mahdollisia lähestymistapoja 3D-skannien käyttöön suunnittelun apuna, seuraavassa artikkelissa käymme läpi taiteilijoiden yleisimpiä tarpeita esimerkkien kautta. 

Olisiko teidän projektissanne tarvetta 3D-skannaukselle? Voitte olla suoraan yhteydessä minuun.

Ystävällisin terveisin,

Peter Broberg
Suunnittelija – Maker3D
peter.broberg@maker3d.fi