Skip to main content

Vuodet eivät ole veljiä keskenään, on vanha suomalainen sanonta. Vuoden viimeistä kvartaalia käynnistellessä pystyn analysoimaan rauhassa tuntemuksia sekä vertaamaan yhtymäkohtia edellisvuosina tutuksi tulleisiin kipukohtiin. Taiteilu ajankäytön suhteen on ollut ajoittain edelleen yhtä nuorallatanssia, mutta vuosi on myös pitänyt sisällään tähän astisen elämäni riemukkaimpia tapahtumia. Ajan kultaamat muistot haasteiden selättämisestä ja kipeältä tuntuneista tilanteista ovat muotoutuneet vahvoiksi voimavaroiksi. Eikä ilman vaikeuksien kokemista onnistumisen tunnetta osaa arvostaa samanlailla.

Muuttumattomana on ainakin säilynyt se positiivinen ongelma, että kalenteri täyttyy vääjäämättä tiuhaan tahtiin, liiankin tiuhaan?

Pyrkimyksenäni on ryhtyä totuudenmukaisesti perkaamaan ja analysoimaan mennyttä, ponnistella ottamaan nöyrästi oppia virheistä, jopa niistä kaikkein kipeimmistäkin, jotta vastaisuudessa ei kompastelisi samoihin ongelmiin. Ennustaminen on osaksi todennäköisyyslaskentaa ja tarkkailevaa läsnäoloa tilanteessa. Olen oivaltanut, että vaikka olen erinomaisen taitava vakuuttamaan ensisijaisesti itseni siitä että osaan, ehdin, jaksan ja pystyn aivan kaikkeen, the world is not my oyster.

Tutkimuksien mukaan ihmiset pitävät yhtenä suurimmista haasteista elämässään ajankäytön järkevää priorisointia tai ajan riittämättömyyttä. Ongelman auki purkamisessa kehotetaan ottamaan oma ajankäyttö rehellisesti ja järkevästi haltuun. Viisasta ja kaikkia osapuolia tyydyttävää ajankäyttöä ei synny ilman raadollisen rehellistä itsetutkistelua ja tarkkaa priorisointia. Kaikkea ei kuulemma voi saada, mutta aika paljon voi. On tiedettävä mitä haluaa ja mitä sen eteen on valmis oikeasti tekemään.

On kohdattava ne syyt, mitkä johtavat jatkuvaan kiireeseen. Joillekin jatkuva tekemällä tehty kiireen tuntu on jonkin sortin itseisarvo ja ilman sitä tunnetta, että on oltava koko ajan kiire, ei tunne itseään tärkeäksi. Itsetutkiskelun jälkeen on noudatettava päätöksiä ja ratkaisuja. Olemme laumaeläimiä, emme pärjäisi ilman perheen ja työtovereiden tukea. Näiden ymmärrys, apu ja kannustus on yksi suurimpia onnistumisen edellytyksiä.

Oravanpyörä ei luo sanana kovin riemukkaita mielikuvia. En silti itse koe sitä pelkästään negatiivisena terminä. Oravanpyörä pyörittää yhteiskuntaa. Olen taipuvainen etsimään selityksiä, tarkoituksia ja merkityksiä asioille, tapahtumille, ilmiöille ja prosesseille. Vahva intuitioni on johdattanut minua tekemään asioita, jotka tuntuvat hyvältä.

Aloitin tekstini kirjoittamalla vuoden viimeisen kvartaalin starttauksesta. Riemukas seikka on talouden elävöityminen ja piristyminen syksyn myötä. Elävöityminen tuo muutoksia ja kyky kohdata alati muuttuva maailma on tärkeässä roolissa. Kelkassa pysyminen vaatii nopeaa reagointikykyä muuttuviin tilanteisiin sekä halua omaksua uutta. Tietoa on osattava hankkia itsenäisesti ja jalostaa tämä osaamiseksi. Mestarin taso saavutetaan kovan harjoittelutyön kautta. Pitää olla intohimon synnyttämä motivaatio.

Muutokseen voi suhtautua tyhmänä, pelottavana ja hirvittävänä asiana, tai sitten sen voi kohdata toiveikkaana uskoen, että muutos tuo hyvää tullessaan. Saatat olla se työpaikan viimeinen lankapuhelinliittymistä tarpeen vaatiessa vaikka henkesi kaupalla kiinnipitävä muutoksenvihaaja tai pikkulapsen pohjattomalla innolla jokaikisestä jännittävistä eteentulevasta huikean uskomattomasta mahdollisuudesta -järkevästä tai ei- työkavereille yksityiskohtaisesti selostava entusiasti. Kumpaan tahansa karrikoituun ihmistyyppiin kuulutkaan, joudut myöntämään että 3D-tulostuksella ja 3D-teknologioilla iso jalansija elämässämme nyt ja vielä vahvemmin tulevaisuudessa. Ideat ja keksinnöt, joita vuosia sitten pidettiin täysin mielipuolisina ja mahdottomina, ovat nyt osa lääketiedettä ja teollisuutta. 3D:stä on tullut osa jokaisen arkea, suorasti tai epäsuorasti.

Maker3D ja Grano3D ovat sulautuneet

Pitkään jatkunut fuusiotyö saatiin päätökseen Grano3D:n sulautuessa yhtiöömme 30.9.19 Meille Maker3D:llä tämä tarkoittaa sitä, että olemme astuneet toden teolla isojen poikien sarjaan. En koe minkäänlaista tarvetta olla vähättelevä ja vaatimaton asian suhteen; tämän eteen on tehty vuosia töitä, joskus jopa hulluuteen asti.

Narut ovat pysyneet käsissäni kaikki nämä vuodet, vaikka köydet ovat on välillä kiristyneetkin. Nyt ei ole epäilystäkään ettenkö suorastaan pala halusta pitää ohjakset hyppysissä innostuneen tiukasti ja määrätietoisesti, osaava ja innokas tiimi taustallani. Grano -konsernin tuella otamme jälleen harppauksen seuraavalle levelille.

Maker3D User Summit 2019

Lahden 3D-tuotanto

Tiedote yhteistyöstä – Tutkijat kehittävät osia avaruusaluksiin 3D-tulostuksella

Ystävällisin terveisin,

Jarkko Lohilahti
CEO, Founder – Maker3D
jarkko.lohilahti@maker3d.fi
+358400565641