Skip to main content

3D-kuviot kasvavat, vakavoituvat ja kehittyvät. Pienen hiljaiselon jälkeen on aika vähän tuumia, kelata ja maalailla taivaanrantaa eli päivitetään tilannetta minun ja Makerin osalta. Jäin pitkästä aikaa talvilomalle, jonka voin myöntää ansainneeni ja heti perään loman jälkeinen viikko kului Berliinissä Formlabs Partner Kick Off -tapahtumassa. Välillä pitää mennä kauas, että näkee lähelle. Tämän artikkelin toteuttamiseen jouduin painimaan itseni kanssa tavanomaista enemmän. Pöydälle oli yksinkertaisesti kertynyt liikaa lisämausteena monikanavainen informaatiotulva. 

Omien ja ulkopuolelta tulevien kriisien keskellä tähtäimen ristikkoon lukittu kertaluokkaa suurempi yritystoiminta haastaa. 3D-tulostusalan yrittäjän, asiantuntijan ja johtajan ura on käännekohdassa. En kerkeä enää olla vaikuttamassa kaikkeen tapahtuvaan. Yritystoiminnassa toimitusjohtaja voi olla paras kaikessa, mutta onko se järkevää? 

”Jos me keskitymme 51%:sti muihin ja 49% itseemme tuottaisi tämä ympärillemme valtavan määrän hyvinvointia”, Totesi viisaasti ajatteleva kollegani.

Kriisejä ja vitsauksia tulee ja menee; nämä pakottavat yritykset jatkuvaan muutokseen operatiivisten riskien kasvaessa. Ongelmat ovat kehityksen pelikenttä. Kriisien keskellä 3D-tulostuksen rooliksi voi muodostua eräänlainen turvasatama, joka suojaa selustaa hädän hetkellä. 3D-tulostus mahdollistaa vastaamiseen nopeaan tarpeeseen, josta voi tulla hyvinkin kriittinen tarvittavien osien puuttuessa. 3D-tulostusala todisti tämän mahdollisuuden viimeistään koronakeväänä 2020 valmistaessa terveydenhuollon suojavälineitä sekä komponentteja laitteistoihin. 3D-tulostus on kannattavinta kun tehdään asioita, joita ei ole jo olemassa. (lue edellinen artikkelini)

Katsotaanpa sitten mitä on tarttunut mukaan matkalla sitten viime kerran.

Makerin hallitustoiminta

Makerin takakenttä sai tuntuvaa vahvistusta kun sain kasattua yhtiölle vahvan ja toimivan hallituksen, jonka toimintaa vetää puheenjohtajan roolissa Mettälän Pekka. Minulla on vielä paljon opittavaa kokeneemmilta. Jääkäriprikaatin johtamismallit eivät enää ole tätä päivää. 

Maker3D hallitus vuonna 2022

Pekka Mettälä, puheenjohtaja
Kimmo Kolari 
Risto Ojala
Jarkko Lohilahti

Kasatun hallituksen tulevaisuuden strategiapalavereiden sisältöjä hahmoteltaessa havaitsin hankitun asiakasymmärryksen olevan Makerin suurimpia omaisuuksia. Resepti on jo olemassa, se tarvitsee nyt monistettavissa olevan kaavan, joka sallii ripauksen rosoisuutta… myös tulevaisuudessa.

Formlabs Fuse 1 – Nyt Suomessa 

Tämä on mahdollisuus, joka kaikkien 3D-tulostuksesta kiinnostuneiden on tunnettava. Tiedotimme meidän aloittaneen kauan odotetun Formlabs Fuse 1 -lasersintrauslaitteiston jakelun Suomessa. Laitteiston ympärille järjestimme totuttuun tapaan julkaisutapahtuman Hernesaaren showroomissa. Tapahtuman onnistumista kuvastaa hyvin se, että juhlat kestivät yön pikkutunneille.

Kuva 1. Formlabs Fuse 1 -lasersintrausjärjestelmä asennettuna Hernesaaressa marraskuussa 2021.

Varsinaisestihan Formlabs julkaisi Fuse 1 -lasersintrauslaitteiston jo kesäkuussa 2017.  Laitevalmistajan tavoitteet oli asetettu korkealle laitteistolle asetetun laadun ja käytettävyyden suhteen. Matkalle sattui odottamattomia rasteja ja hutiosumia; tuotekehitystiimi irtisanottiin kahdesti. Aika ei ollut oikea. 

Formlabs Fuse 1 on 3D-tulostin, joka on rakennettu käyttämään kappaleiden valmistukseen menetelmänään lasersintrausta. Lasersintraus on 3D-tulostusalan suuren yleisön silmin katsottuna heikosti tunnettu teknologia, johon perimmäisenä syynä pidän menetelmän ympärille kehkeytynyttä mystifiointia. Pysähdytään hetkeksi ja mietitään ympärillämme olevaa teknologiaa. Asiantuntijat saavat teknologian vaikuttamaan vaikealta ennen sen varsinaista kaupallistamista. Tämä on valitettavan tuttu kaava. Ihmisille on luontaista pitää kiinni hankitusta reviiristä.

Kuva 2. Formlabs Fuse 1, ja markkinahäiriköinnin luku kaksi on alkanut.

Formlabs Fuse 1 -tarjoaa yhden markkinoiden parhaista mahdollisuuksista muovituotteiden valmistukseen. Tähän väliin väittämiä, joiden takana meillä Meikkerillä seistään.

  • kestävät ja monikäyttöiset materiaalit
  • tyylikäs tumma väri (ei likaannu käytössä)
  • tarkkuus ja pinnanlaatu
  • nopeus ja edullisuus
  • laitteisto ei vaadi merkittäviä tilainvestointeja 

Olemme käyttäneet Formlabs Fuse 1 -3D-tulostinta loistavin tuloksin nyt 3kk ajan ja olemme ottaneet ko. laitteen virallisesti mukaan palvelutarjontaamme. Erityisesti kehä 3:n sisällä pystymme toimittamaan sintrattuja osia poikkeuksellisen nopeasti.

Lue kollegani Aleksisin mietteet uudesta laitteesta 

Lue miten Manhattanilainen tulostuspalvelu laajensi toimintaansa investoimalla Fuse 1 -lasersintrauslaitteistoon

Formlabs Fuse 1 on täydellinen paketti jos etsit helppokäyttöistä ja luotettavaa  lasersintrauslaitteistoa – Lue 3D Printing Industry arvostelu

Fortum Virén Chair

Tuolin virallinen esittelysivusto

The Virén Chair onaina seisova tuoli”, joka kaatuessaan kykenee nostamaan itsensä pystyyn. Fortum julkaisi nimikkotuolin Lasse Virénin kuuluisalle juoksulle Münchenin olympialaisissa, josta tulee kuluneeksi kesällä 50 vuotta. Juoksun aikana Virén kaatui, nousi ylös ja voitti lopulta kultaa maailmanennätysajalla.

Kuva 3. Lasse Viren ja The Viren Chair

TBWA Helsinki veti projektin, jossa vastasimme 3D-tulostuksen asiantuntijoina fyysisten kappaleiden toteutuksesta suunnittelupöydän pienoismalleista kohti istuttavaa tuolia. Tuolin valmistamiseen on käytetty Riihimäen muovijalostamossa valmistetettua Fortum Circo® -kierrätysmuoviseosta, joka on peräisin kotitalousjätteestä.

Kiitos kaikille projektin osapuolille!

FIRPA matkalla 3D-tulostuksen etujärjestöksi

Suomen Pikavalmistusyhdistys eli FIRPA on perustettu vuonna 1998 edistämään materiaalia lisäävän valmistuksen tunnettavuutta Suomessa. Yhdistys toimii puolueettomana kanavana viimeisimmän materiaalia lisäävän valmistuksen tietotaidon siirtämisessä Suomeen. Olemme olleet yhdistyksen toiminnassa mukana ihan yhtiömme alkumetreiltä saakka. Verkostoitumisen ohessa yhdistyksen rooli menestyksessämme on ollut suuri, sillä juurikin yhtiön edesmennyt puuhamies Jukka Tuomi paritti meidät ja Granon liiketoimintaneuvotteluihin.

Kuva 4. Jarkko ja Jukka 3D-tulostusseminaarissa 2012. Lepää rauhassa mestari.

Yhdistyksen tarkoituksena on edistää ja kehittää jäsentensä alan tietopuolista osaamista, yhteistoimintaa ja keskinäistä materiaalia lisäävien valmistustekniikoiden tietojen vaihtoa sekä edistää alan tunnettavuutta Suomessa.

FIRPAsta on Suomen 3D-tulostusalan edelläkävijöiden yhteisö, jolla on vahvat kansainväliset siteet ja laaja 3D-tulostusfokus. Yhdistys seuraa aktiivisesti alan kehitystä niin lääketieteen sovelluksissa kuin kaikissa teollisissa teknologioissa ja sovelluksissa ja toimii suomalaisen 3D-tulostustutkimuksen ja -teknologioiden käyttöönoton edistäjänä.

Firpan jäseneksi?

Sain kunniatehtävän edustaa Maker3D:tä kun meidät kutsuttiin mukaan yhdistyksen hallitukseen.

FIRPAN hallitus 2022

Puheenjohtaja: Mika Salmi, Aalto-yliopisto

Pääsihteeri: Kirsi Kukko, Aalto-yliopisto
Varainhoitaja: Ismo Mäkelä, Deskartes
Varapuheenjohtaja: Vesa Palojoki

Johannes Karjalainen, Amexci
Jarmo Kastell, Delva Oy
Jarkko Lohilahti, Maker3D
Juho Raukola, Wärtsilä
Jouni Partanen, Aalto-yliopisto
Pasi Puukko, VTT
Antti Salminen, Turun yliopisto
Jorma Vihinen, Tampereen yliopisto

Tässä teille 10 linkkivinkkiä minulta 3D-tulostus.fi -laitekaupan uusimpiin artikkeleihin, tuotteisiin ja käynnissä oleviin kampanjoihin

Formlabs ESD resin
Päivitetyt Formlabs 3+ ja 3B+ on julkaistu 
Formlabs 3L ja jälkikäsittelylaitteistot Form Wash L ja Cure L
Materiaaliesittelyssä Formlabs Model V3
Formlabs Fuse 1 -asiantuntijan mietteet
Ultimaker PVA Removal Station – uusi laite tukimateriaalien irroitukseen
Lankapursotus ja tukimateriaalit
Materiaaliesittelyssä BASF Ultrafuse 316L
3D-skannausta taiteilijoille
Einscan Transcan C – uusi 3D-skannauslaitteisto

Ystävällisin terveisin,


Jarkko Lohilahti
CEO, Founder – Maker3D 
jarkko.lohilahti@maker3d.fi
+358400565641