Skip to main content

Tässä tekstissa pureudun Lahden tuotantoyksikkömme käyttämiin mustesuihkuperiaatteella toimiviin fotopolymeerikoneisiiin. Tuotannossamme on käytössä Objet Connex 350 sekä 3DSystems Projet 3500 HDMAX. Näissä koneissa etuna on erittäin tarkat kerrostarkkuudet 0,016-0,032mm, monipuoliset materiaalivaihtoehdot sekä tukirakenteisiin erikseen kehitetty raaka-aine. Näillä koneilla valmistetut osat ovat erittäin mittatarkkoja.

Ns. Jet -tekniikoissa materiaali on akryylipohjaista fotopolymeeriä. Materiaalit ovat nestemäisessä muodossa ja kovetetaan UV-valolla jokaisen tulostuskerroksen jälkeen.

Objet Connex 350 (Polyjet-tekniikka)

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

PolyJet-tekniikan tulostimella voidaan valmistaa ns. digitaalisia materiaaleja, joka mahdollistaa eri aineiden sekoittamisen keskenään. Tämä mahdollistaa esimerkiksi eri

elastomeerikovuuksien tulostamisen, kovan ja pehmeän materiaalin samanaikaisen tulostamisen sekä materiaalien ominaisuuksien muuttamisen värin ja kovuuden suhteen. Elastomeereissä on käytettävissä Shore A-arvoja välillä ShA 27-95. Koneen muita materiaaleja ovat PP:n, ABS:n sekä PMMA:n kaltaiset materiaalit. Erilaisia materiaalivaihtoehtoja löytyy yli 100 kpl. 

Tipsi: Polyjet-tekniikalla valmistetuissa 2K-tulosteissa voi olla esimerkiksi kovemman kappaleen päälle tulostettuna pehmeämpi pinta. Sovellutus on ollut suosittu esimerkiksi tarttujissa, joissa kappaleen tarttujien pinnat muodostavat kitkaisan ja pehmeän otteen ja varsi jäykän rungon tulosteen ollessa kuitenkin “yhtä puuta”.

Digitaalisten materiaalien tekniset tiedot

 

 

 

 

 

 

 

Digital ABS plus

3DSystems Projet 3500 HDMAX (MJP-tekniikka)

Laitteiston käyttämästä teknologiasta käytetään myös nimitystä MJP. MJP-tekniikassa tulostettava materiaali on lämmitettynä, jolloin syntyvä pisara on helpommin hallittavissa. Tämä tarkoittaa hieman tarkempia ja yksityiskohtaisempia kappaleita Objetin laitteistoon verrattuna. Tässä koneessa tukiaineena käytetään vahaa, joka sulatetaan tulostuksen jälkeen uunissa, kun taas Objetin koneessa tukiaine on vesiliukoista, joka vaatii erillisen vesipesun. Vahan etuna on sen parempi poistettavuus onkaloista, jonne lämpö pääsee tunkeutumaan helpommin nesteellä poistettaviin tukiaineisiin verrattuna.

Koneen tekniset tiedot ja käytettävissä olevat materiaalit

Koneen mittatarkkuus on huippuluokkaa.

 

 

 

 

 

 

 

Pienetkin yksityiskohdat onnistuvat tarkasti. Seinämät voivat olla ohuimillaan jopa 0,2mm.

 

 

 

 

 

 

 

Tipsi: Visijet M3 Crystal on läpikuultava, kestävä ja luokan IV bioyhteensopiva materiaali lääketiede-, prototyyppi- ja työkalukäyttöön. 

Voit kysy lisätietoja suoraan minulta.

Ystävällisin terveisin,

Tony Puronranta

Tuotepäällikkö – Grano3D/Maker3D
+358 43 825 7659
tony.puronranta@maker3d.fi
Laatukatu 7
15680 Lahti