Skip to main content

Viimeksi kerroin kuulumisia hektisen elämäni keskeltä; esikoislapseni oli syntymässä. Nyt olen pienen tyttövauvan isä. Pysäyttävä kokemus sai minut hetkeksi hidastamaan, vetämään happea, kyseenalaistamaan omaa arvomaailmaa – kun olet trendikkäästi sanottuna “out of the box” näet asiat eri tavalla. Suuntaviivat ovat piirrettyinä ja kohde selvillä; muutos on jo käynnissä.  Laiva tarvii kapteenia ja se olen minä.

Tätä kirjoitusta laatiessani olen juuri palannut Birminghamissa järjestetyiltä TCT-messuilta, joissa alan terävin kärki kokoontui. Samaan aikaan organisaatiomme on hoitanut toimintamme esittelyä Tampereen Alihankintamessuilla, jonka viimeiselle messupäivälle minulle on sovittu muutamia tapaamisia. Kirjoitukseni lopuksi kollegani Jonin suusta tämän vuoden Alihankintamessujen anti.

Ultimaker – TCT-messujen päänäytteilleasettaja

Viime syksynä kun Ultimakerin Kehitysjohtaja Paul Hayden esitteli uuden tulevan ja jo käynnissä olevan liiketoimintastrategian muutoksen;  kaikki narut tuntuivat olevan heillä käsissä. Uusi Ultimakerin strategia oli myös erittäin sopiva Maker 3D:n kasvavaan ja kehittyvään liiketoimintaan.

Astuessani TCT:n messuhalliin Ultimakerin logoilla varustettu näytteilleasettajakortti kaulassa roikkuen, tunsin ylpeyttä kyseisen yrityksen edustuksesta Suomessa. Messuosasto kuhisi tärkeän näköisiä henkilöitä ihmettelemässä laitteen ympärille koottua vakuuttavaa ja ammattimaista ekosysteemiä. Muutos on johdettu erittäin hallitusti ja kärsivällisesti – palkatut strategiajohtajat ovat suoriutuneet tehtävästään. Saihan yritys taustalleen merkittävän sijoittajan; Bosch on pelissä mukana tosissaan.

Varsinaisesti pääosana oli esitellä luotua ekosysteemiä, joten tarvikejulkaisut jäivät hieman taka-alalle. Tulostimiin julkaistiin uusi ydin, joka mahdollistaa esimerkiksi kovien kuitumateriaalien tulostamisen. Tämä uudistus tuo mukanaan paljon vaihtoehtoja meilläkin kehitteillä oleviin sovellutuksiin. Tuotteen kehityksen takana on ollut uskollinen ruotsalainen ydinfyysikko Anders Olsson ja yhteistyökumppanimme 3DVerkstan. Hienoa työtä!

Ultimakerin johtama kolmansien osapuolien materiaalien kehitystyö alkaa tuottaa tulosta. Johtavat materiaalivalmistajat ovat liittyneet yhteen Ultimakerin johtamaan Material Alliance -ohjelmaan tuodakseen markkinoille laajemman tarjooman teollisuuden käyttöön tarkoitettuja materiaaleja.

Formlabsin Fuse 1 – pelissä isot rahat

Pääsin tutustumaan ensimmäistä kertaa Formlabsin tulevaan työpöytämallin SLS-järjestelmään. Tuotteen ympärille on noussut valtava kohu ja ei turhaan; vain 20 k€ investoinilla oma SLS-järjestelmä toimistoympäristöön. Tämä tulee nopeuttamaan paljon tuotekehitysta, kun sintrattuja osia ei enää tarvitse odottaa palveluntarjoajilta; pelin luonne tulee muuttumaan. Kone on viimeistelyltään korkealuokkaista työtä ja tulostettujen osien laatu on parantunut merkittävästi. Ensimmäiset BETA-versiot on jo toimitettu ja varsinaiset toimitukset alkavat ensi vuonna – Formlabs ei halua keskeneräistä tuotetta matkaan, eikä ole ollut ensimmäisiin versioihin riittävän tyytyväinen. Pelissä on isot rahat – Formlabs saavutti yli miljardin dollarin valuaation.

Valuprosessit –  Polymaker Polycast – Sylatech

Polymaker julkaisi nyt parannetun version polycast -materiaalista, jonka tuhkajäämää on pienennetty merkittävästi. Materiaalilla valetut kappaleet ovat ensiluokkaisia pinnanlaadultaan, kun tulostetut kappaleet ovat esikäsitelty polysher -jälkikäsittelylaitteistolla.

Katso myös miten Sylatech hyödyntää 3D-tulosta prosesseissaan. 

Uusi Minifactory Ultra

Olen seurannut tiimin kehitystä Jannen julkastessaan opinnäytetyön 3D-tulostimen kehityksestä. Yritys on kulkenut pitkän matkan ja tehnyt strategian muutoksen ja on selkeästi matkalla globaaleille markkinoille. Harmikseni en ollut aiemmin hereillä ainoan kotimaisen yrityksen läsnäoloon tapahtumassa. Osasto osui kohdalleni 55 minuuttia ennen lennonlähtöä. Tulosteet ja koneet vakuuttivat ensisilmäyksellä. Yhtiö on ilmoittautunut myös seuraavaan Formnext -tapahtumaan, joten pitää silloin käydä tutustumassa laitteistoon tarkemmin.

Alihankintamessut 2018

Joni Kumpulainen kertoo mitä kuului tämän vuoden tapahtumaan. “Nyt on Alihankintamessut taputeltu. Tämä on tapahtuma, jota odotetaan joka vuosi;  pääsemme tapaamaan asiakkaitamme, yhteistyökumppaneita ja muita 3D-tulostusalan toimijoita. Merkillepantavaa oli yritysten 3D-tietoisuuden lisääntyminen. Enää keskustelunaiheet eivät koostuneet 3D-tulostuksen perusteisiin liittyviin kysymyksiin. Kävijöillä oli jo aiempaa enemmän kokemusta ja kysymykset liittyivät pääasiassa sovellutusten kehittämiseen. Erityisesti sähköä johtavien ja valukelpoisten materiaalien perässä oli useampikin vierailija.”

Loppuun Joni heittää vielä “Jos on jotain kysyttävää, puhelin käteen ja soittoa meille; autamme ja kehitämme asiakkaidemme kanssa uusia ratkaisuja.”

Q4/2018

Vuoden kiireisin aika, urut soi ja tilauskalenterit täyttyvät. Loppuvuodelle on kivasti tapahtumaa ja reissua luvassa. Tehdasvierailuja, seminaareja ja messuja niin kotimaassa kuin ulkomailla. Palaan taas asiaan kun on jotain kerrottavaa.

 

Ystävällisin terveisin,

Jarkko Lohilahti

Founder, CEO – Maker3D ”Around The Corner”

”All you can Imagine is real”