Skip to main content

Itse itsensä korjaavat luut 3D-tulostuksella

Joka vuosi ympäri maailmaa olevat yliopistot lähettävät nuoria tutkijoita ja keksijöitä Venture Cup -innovaatiokilpailuun. Viikon kestävässä tapahtumassa osallistujat tapaavat yritysten edustajia ja harjoittelevat omien keksintöjensä esittelemistä. Paras liiketoimintaidea voittaa lähes €7000. Tänä vuonna Kööpenhaminassa järjestetyssä tapahtumassa innostuksen lähteitä olivat mm. sokeus, murtuneet luut sekä sydämen rytmihäiriöt.

Tanskalaisten tutkijoiden mukaan elimistöä voidaan huijata korjaamaan murtuneita luita. 3D-tulostimella ja erikoismateriaalilla on paikattu mm. leukaa ja kalloa. Tutkijoiden kehittämä 3D-tulostettava materiaali on trikalsiumfosfaattijauheen ja rasvahappojen sekoitus, jolla luunmurtumapotilaan luut saadaan korjaamaan itse itsensä.

Insinöörit tulostavat verkkoa muistuttavan proteesin, josta elimistön omat solut pääsevät proteesin sisään ja voivat kasvattaa uutta luukudosta. Hiiren kalloon tehtyihin reikiin laitettiin 3D-tulostuksella saatua materiaalia ja kahdeksan viikon kuluessa kolot olivat täyttyneet luusta ja luuytimestä.

Yhteistyötä tehdään Etelä-Tanskassa sijaitsevan Odensenin yliopistosairaalan leukakirurgian kanssa ja marraskuussa testivuorossa ovat siat. Ensimmäiselle ihmiselle uusi leuka on tarkoitus 3D-tulostaa 2018.

Lähde: TIETEEN KUVALEHTI