Worldcon 75

By | Yleinen | No Comments

Olemme mukava Worldcon 75 -tapahtumassa Helsingin Messukeskuksessa.  Worldcon 7 on kansainvälinen tapahtuma, jonka pääideana on toimia science fictionin sekä fantasian -harrastajien kokoontumispaikkana. Tapahtumalla on pitkät perinteet. Pidämme Worldconissa 3D-tulostusaiheista workshoppia joka päivä klo. 12.00 ja 15.00.

Tervetuloa!

 

Teknologia 17

By | Yleinen | No Comments

 

Tervetuloa osastollemme TEKNOLOGIA 17 -messuille! Löydät osastoltamme Maker3D:n tulostuspalvelun, sekä 3D-tulostus.fi -nettikaupan väkeä. Luvassa siis kokonaisvaltainen 3D-tulostuselämys.

Tapahtuman kotisivu

 

 

Lauri Pitkänen, Marketing

Nimmari

Alihankinta 2017!

By | Yleinen | No Comments

Alihankinta2017-s-posti-final kopio

 

Kohti tuntematonta ja sen yli on huono sanonta tähän tilanteeseen, sillä moni tuon aikanaan sanonut löysi tuntemattoman, muttei päässyt siitä yli. Me taas olemme jo Alihankintamessujen veteraaneja 3D-tulostamisen osalta ja tänäkin vuonna meillä on uutta hyvin tuntemaamme tekniikkaa  tarjolla asiakkaille ja asiasta kiinnostuneille, jotka tarvitsevat uusia toimintamalleja vaikkapa nyt tuotantoteknisten ongelmien ylittämiseen.

Tapahtuman kotisivu

Tervetuloa vierailemaan osastollamme.


 

Lauri Pitkänen, Marketing
Nimmari

 

TOIMITUSJOHTAJAN BLOGI – KAUPUNKIPYÖRÄ

By | Yleinen | No Comments

pyöränkuva

Muutettuani Helsingin Etelä-Haagan kaupunginosaan keväällä alkoi vanha tuska painamaan; työmatka ja siihen käytetty aika. “Kiireisen” yritysjohtajan profiiliini kuuluu merkittävänä osana ajankäytön hallinta ja tuottavuuden optimointi. Joustava kymmenen minuutin siirtyminen on nyt muisto vain.

Yhtiömme sijaitsee kaupungin eteläpuolella Hernesaaressa, välille mahtuu 10 kilometrin matka. Autoillessa matka on mahdollista taittaa noin 30:ssä minuutissa, mutta seuraavana haluan kertoa seuraavan faktan. Oululainen ja jo äidinmaidosta imetty “autoilukulttuuri” perustuu muiden liikenteenkäyttäjien vihaamiseen; olen jo raivon partaalla pelkästä ajatuksesta autoilla Helsingissä 21-06 välisen ajan ulkopuolella. Ei puhuta enää autoilusta.


Lähdin optimoimaan liikkumistani tavoitteenani saavuttaa alle 30 minuutin matka-aika. Tutkimattakin oli selvää, että junalla Huopalahti-Rautatientori välinen matka on ehdottomasti tehokkain tapa liikkua ja junatkin liikkuvat noin 5 minuutin välein. Julkinen liikenneverkosto PK-seudulla on kattava, mutta hidas varsinkin kun liikutaan kantakaupungin alueella käyttäen raitiovaunua tai linja-autoa. Rautatientori-Hernesaari -väliselle matkalle saa tuhlattua helpostikin puoli tuntia. Paljonko tämä syö vuositasolla kansantalouden tuottavuutta?

Miettiessäni lisää vaihtoehtoja liikkumiseen huomasin HSL:n rakentavan kaupunkipyöräpistettä Hernesaareen. Olen aina tykännyt pyöräilystä ja omistankin tällä hetkellä kolme pyörää. Peseytymismahdollisuuden puuttuminen työpaikalla (10km pyöräily), polkupyörän turvallinen säilytys keskustassa tai kuljettamisen mahdottomuus ruuhka-aikana junassa rajoittivat kulkemista omalla pyörällä. Kaupunkipyörä -konsepti tuntui tässä vaiheessa mielenkiintoiselta ja jäinkin odottamaan pyörien ilmestymistä.

Käy tutustumassa konseptiin osoitteessa https://www.hsl.fi/kaupunkipyorat

Kaupunkipyörien käyttökausi alkoi 2.5. ja kausi loppuu 31.10. Hankin kausiluvan kuntoon heti vappujuhlien jälkeen, mutta virallisena aloituspäivänä en päässytkään odotuksistani huolimatta kiipeämään pyörän selkään. Liekö työväellä hiukan juhlat venähtäneet.  Parin päivän kuluttua uusi yritys tuotti hedelmää. Pyörän käyttöönotto on helppoa ja saat siihen tarvittavat ohjeet HSL:n sivustolta https://www.hsl.fi/kaupunkipyorat ja ohjeet ovat saatavilla jopa asemilla. Tarvitset ainoastaan luottokortin.

PolkupyöräkuvakollaasiKaupunkipyörien sijainti kartalla

Prosessi jaetaan lyhyesti neljään eri vaiheeseen

 1. Rekisteröidy – hanki käyttöoikeus päiväksi, viikoksi tai kaudeksi
 2. Nouda asemalta – asemia löytyy kaupunkialueelta 140 kappaletta
 3. Aja – Kausiluvalla voit ajaa 30 minuuttia kerrallaan, jokainen yli menevä puolituntinen tuottaa lisämaksua euron ja se veloitetaan luottokortilta automaattisesti
 4. Palauta asemalle – pyörä palautetaan takaisin asemalle lukituspisteeseen. Jos asema on täynnä pyörän voi lukita tarvittaessa lukituspisteen ulkopuolelle. Pyörän voi lukita myös tauollekin pyörään integroidulla ratti-, sekä vaijerilukoilla.

Näin käytät Helsingin kaupunkipyöriä – video https://youtu.be/LKOxQB6DeX8

Oma HSL  https://www.hsl.fi/citybike/dashboard#!/

Voit tarkistaa pyöräilijätunnuksellasi esimerkiksi pyöräilysi käyttöhistorian. Minä olen pyörällä ajanut nyt 174 kilometriä. Järjestelmä kerää talteen pyörän nouto- ja palautuspaikan, matkamäärän ja käytetyn ajan. Voit myös tarkistaa maksuhistorian tai vaihtaa profiilisi PIN-koodin.

Mekaanisesti pyörä on rakennettu kestämään rajuakin käyttöä. Kulkuneuvo ei ole parhaimillaan pidemmillä matkoilla, mutta hyvä kulkupeli lyhyisiin 1-3 km matkoihin. Penkin korkeussäätö on simppeli ja varustettu mittataulukolla, jos oikean korkeuden haluaa painaa mieleen. Lisäksi pyörästä löytyy kolme vaihdetta, joiden välitys on suunniteltu järkevästi. Pienin vaihde tarjoaa kävelyvauhdin ja suurin tuottaa noin 20-25km/h nopeuden.

Tarakkahan menopelistä puuttuu, mutta sen sijaan löytyy kätevä etukori johon kantamukset saadaan kiinni pyörään integroidulla “mustekalalla”. Koriin ei kuitenkaan mitään järin suuri kantamuksia mene. Saan yhdistetyn työ-ja salilaukkuni juuri ja juuri tungettua koriin.

Näyttökuva 2017-07-05 kello 21.22.53Matkareittini kartalla

Kaupunkipyörien määrän voi tarkastaa etukäteen asemakohtaisesti

Pointteja 2 kk ajalta

 • Työmatkaan käytetty aikani on laskelmien mukaan keskimäärin 27 minuuttia. Tavoitteena ollut 30 minuuttia saavutettiin
 • Joku saattaa tulla kysymään neuvoa – kaikille se on joskus eka kerta
 • Ensimmäisten viikkojen aikana sain paljon ihmetteleviä katseita
 • Pyörät ovat yllättävän laadukkaita. Ainoastaan yhdessä pyörässä ollut pieni ongelma, joka ratkesi vaihtamalla pyörää.
 • Suosituilla asemilla ruuhka-aikaan voi olla mahdotonta saada pyörää. Kannattaa opetella ulkoa muutamia asema-paikkoja

jarkko_lohilahti

Terveisin

Jarkko Lohilahti

Founder, CEO – Maker3D

 

Nordic 3D Expo

By | Yleinen | No Comments

Nordic3DExpo600px

Olemme näytteilleasettajana 19-20.5 järjestettävässä Nordic 3D Expossa. Tervetuloa vierailemaan standillamme!

NORDIC3DEXPO?

Aito ja alkuperäinen NORDIC3DEXPO, on 3D-tulostukseen ja 3D-teknologioihin keskittyvä kansaivälinen messutapahtuma. Se oli ensimmänen laatuaan koko Skandinaviassa ja Pohjois-Euroopassa.

Tapahtuma järjestettiin ensimmäisen kerran vuoden 2016 keväällä, Suomessa, Vantaan Energia Areenalla. Se keräsi heti paljon huomiota maailmanlaajuisesti, ja kokosi heti ensimmäisellä kerralla yli 40 näytteilleasettajaa sekä pari tuhatta 3D-tulostuksesta kiinnostunutta ammattilaista sekä harrastajaa yhteen. Näytteilleasettajia oli mukana Suomen lisäksi myös Ruotsista, Tanskasta, Saksasta sekä Tsekeistä.

Kävijäkohderyhmiä ovat 3D-tulostusta ja 3D-teknologiaa hyödyntävät yritykset, opiskelijat ja alan harrastajat. Esillä ja edustettuna ovat alan uusin tekniikka, tulevaisuuden näkymät, alan kärkiyritykset ja innovaatiot sekä 3D-tulostus ja -teknologianäyttely.

Hammaslääkäri Marko Ahosen artikkeli hammaslääketieteen digitalisaatiosta

By | Yleinen | No Comments

 

 

Teksti, Marko Ahonen, hammaslääkäri

Julkaistu 11. huhtikuuta 2017, Maker3D

Implanttiohjaimen suunnittelu käyttäen Cerec-suukameran tietoa ja Inlab-ohjelmistoa

Hammas

Hammaslääketieteen ala on muuttumassa digitaalisten tekniikoiden ansiosta. Perinteiset käsin tehtävät kipsimallit ja suunnittelut pystytään nykyisin monelta osin tekemään tietokoneella. Tässä artikkelissa arvioidaan uuden, täysin digitaalisesti suunnitellun ja printatun, implanttiohjaimen kliinistä tarkkuutta vertaamalla virtuaalista suunnitelmaa lopullisen implantin sijaintiin.

 

 

Johdanto

Yksittäisten puuttuvien hampaiden korvaaminen toteutetaan yleisesti käyttäen hammasimplantteja. Implanttien laittamisessa täytyy ottaa huomioon luurakenteen ja pehmytkudoksen lisäksi tulevan kruunun sijainti. Usein kirurgisen työn tekee eri hammaslääkäri kuin se, joka valmistaa implantin päälle tulevan proteettisen rakenteen, joten työn laadusta saatava palaute jää usein minimaaliseksi tai puuttumaan kokonaan. Tutkimuksissa on osoitettu, että kartiokeila-röntgenkuvan ja kipsimalleilla tehtävän purennallisen tulevan hampaan muodon vahauksen yhdistämisen perusteella suunnitellulla ohjaimella saadaan parempia implantin sijainteja, kuin vapaalla kädellä tehtyinä (Hinckfuss et al. 2012). Tämän tiedetään siirtyvän ennusteeltaan ja puhdistettavuudeltaan parempiin implanttirakenteisiin (Baj et al. 2016). Menetelmän etuna on myös se, että verrattuna vapaalla kädellä tehtävään implantointiin ohjainta käytettäessä, tarvitaan vähemmän invasiivista kirurgiaa implantin laiton yhteydessä, kun koko luun muotoa ei tarvitse nähdä implantin laiton yhteydessä.

Vähemmän invasiivinen kirurgia, ja erityisesti ilman limakalvoläpän avaamista tehty implantin asentaminen, voi vähentää luun resorptiota alueelta (Maier et al. 2016). Nykyiset implanttiohjaimet tehdään monen eri fyysisen ja digitaalisen mallin, sekä käsin tehtävän vahauksen perusteella erillisiä ohjelmia käyttäen ja yhdistäen näiden tietoa (Vercruyssem et al. 2014). On näytetty, että nykyisillä menetelmillä päästään noin +-2 mm tarkkuuteen implantin apikaalisessa osassa (Vercruyssemet al 2014) ja että osassa laitetuista implanteista epätarkkuus voi olla jopa 7 mm (Jung et al. 2009). Tämä voi johtua monen eri työvaiheen ja tekijän yhteistyön virheistä. Käyttäjistä johtuvat ja erillisten työvaiheiden väliset siirtovirheet voitaisiin minimoida, jos koko työvaihe saataisiin tehtyä yhden ohjelmiston sisällä täysin digitaalisesti ja mahdollisimman automatisoidusti. (Lee et al 2016).

Digitaalitekniikka tekee työskentelystä kustannustehokkaampaa ja nopeampaa, sekä mahdollistaa etäsuunnittelupalvelut. Kustannustehokkuus tuo etuja tekniikan yleistyessä, mahdollistaen esimerkiksi ennen erityistilanteissa käytettyjen ohjainten käytön kaikissa tapauksissa. Haittapuolena tekniikalla ovat korkeat aloituskustannukset ja nopea kehitys, joka tekee ostetut laitteistot nopeasti vanhoiksi. Lisänä tekniikan ja ohjelmistojen opettelu, sekä laajamittainen käyttäminen luovat omat haasteensa digitekniikkaan siirtymisessä. Ohjelmistojen kehittyessä uusia menetelmiä tulee jatkuvasti lisää, mutta alan nopean kehityksen vuoksi laajempia tutkimuksia tai edes tapausselostuksia työtavoista on vähän saatavilla.

Menetelmät

Potilaasta otetaan digitaalinen tarkkuusjäljennös käyttäen Sironan Cerec Omnicam -suukameraa. Luurakenteen selvittämiseksi leuan implantoitavasta alueesta otetaan myös Kartiokeilatomografia (KKTT)-kuvaus Sironan Orthophos SL -laitteella. Tarkkuusjäljennöksen päälle suunnitellaan purennallisesti ideaalinen hammaskruunu tulevan implantin kohdalle käyttäen Cerec-ohjelmistoa. Digitaalinen pintamalli siirretään Sironan Galaxis -ohjelmistoon .ssi-tiedostona, jossa se yhdistetään KKTT-kuvaan. Yhdistäminen tapahtuu puoliautomaattisesti antamalla 3-5 hampaan sijaintia molemmissa kuvissa. Implantin sijainti määritetään luurakenteen ja virtuaalisesti suunnitellun tulevan hampaan mukaan. Suunnitelmassa valitaan lisäksi implantin koko ja implantoinnissa käytettävä pora. Kirurgisen suunnittelun jälkeen tieto siirretään takaisin Cerec Inlab -ohjelmistoon, jossa kirurginen ohjain suunnitellaan ja tieto otetaan ulos STL-tiedostona.

STL-tiedosto siirretään Preform-ohjelmistoon ja tulostetaan käyttäen Formlabsin Form2-printteriä ja SG dental -resiiniä vakioasetuksilla. Tulostettu ohjain käsitellään valmistajan ohjeiden mukaisesti ja steriloidaan autoklaavissa tekstiiliohjelmalla. Kirurginen osuus suoritetaan implanttimerkin (Astra Tech) omilla porilla (Astra Facilitate) valmistajan ohjeistuksen mukaisesti. Poraus tehdään täysin ohjatusti ottaen huomioon implantin sijainnin ja syvyyden. Implanttifikstuura asetetaan käsin ohjaimen läpi implantin viejän avulla. Tarkka sijaintitieto asetetusta implantista saadaan lopullista implanttikruunua valmistaessa. Tällöin implantista otetaan tarkkuusjäljenös Cerec Omnicam -suukameralla käyttäen kyseiselle laitteelle suunniteltuja jäljentimiä (Sirona Scanpost for Astra). Tarkkuus mitataan heijastamalla päällekkäin alkuperäinen suunnitteludata ja lopullisen implantin sijainti. Ohjaimen tarkkuutta lasketaan implanttifikstuuratasolta vertaamalla alkuperäistä suunniteltua sijaintia lopulliseen tarkkuusjäljennöksen sijaintitietoon. Etäisyyksien poikkeamat ilmoitetaan kaksiulotteisena horisontaalisena virheenä, vertikaalisena virheenä ja kaksiulotteisena asentovirheenä. Arvot lasketaan implantin keskiviivasta kaulalta ja kärjestä. Tarkkuutta mitataan keskiarvovaihteluna implantin kaulalta, kärjestä ja suunnan virheenä.

Potilastapaus

Potilaalta puuttui hampaat dd.14 ja 24. Implanttien sijainnit suunniteltiin ja koko leuan ohjuri valmistettiin yllä mainitulla tavalla. Implanttileikkaus suoritettiin yhdellä kertaa ja lopullinen implanttien sijainnista otettiin tarkkuusjäljennös 3kk luutumisen jälkeen. Oheisessa kuvassa oranssilla näkyy alkuperäinen suunnitelma ja valkoisella näkyy lopullinen implantin sijainti.

Yhteenveto

Hammasimplantit pystyttiin laittamaan täysin ohjatusti printatun implanttiohjaimen avulla kustannustehokkaasti ja pienemmällä kirurgisella avauksella, kuin perinteisin menetelmin. Ohjaimen osakustannukset jäivät todella alhaisiksi. Käytetty ohjain osoittautui erittäin tarkaksi ja implantti saatiin keskiarvollisesti alle 0,5 mm päähän suunnitellusta. Tämä virhe on huomattavasti pienempi, kun mitä muilla perinteisesti valmistetuilla implanttiohjaimilla on oletettavaa (1,2-2 mm) (Assche et al.)

Viitteet

Van Assche N1, Vercruyssen M, Coucke W, Teughels W, Jacobs R, Quirynen M. Accuracy of computer-aided implant placement. Clin Oral Implants Res. 2012 Oct;23 Suppl 6

Baj A, Trapella G, Lauritano D, Candotto V, Mancini GE, Giannì AB. An overview on bone reconstruction of atrophic maxilla: success parameters and critical issues. J Biol Regul Homeost Agents 2016;30 (2 Suppl1):209-15.

Lee DH, An SY, Hong MH, Jeon KB, Lee KB.Accuracy of a direct drill-guiding system with minimal tolerance of surgical instruments used for implant surgery: a prospective clinical study. J Adv Prosthodont 2016; 8: 207–13.

Hinckfuss S, Conrad HJ, Lin L, Lunos S, Seong WJ. Effect of surgical guide design and surgeon's experience on the accuracy of implant placement. J Oral Implantol 2012;38:311-23.

Jung RE, Schneider D, Ganeles J, Wismeijer D, Zwahlen M, Hämmerle CH, Tahmaseb A. Computer technology applications in surgical implant dentistry: a systematic review. Int J Oral Maxillofac Implants 2009; 24 Suppl: 92-109.

Maier FM. Initial Crestal Bone Loss After Implant Placement with Flapped or Flapless Surgery-A Prospective

Cohort Study. Int J Oral Maxillofac Implants 2016; 31: 876-83.

Schillingburg HT, Hobo S, Whittsett LD, Brachett SE. Fundamentals of fixed prosthodontics. Quintessence, 3. ed. 1997.

Slade GD, Spencer AJ. Development and evaluation of the Oral Health Impact Profile. Community Dental Health 1994; 11: 3-11.

Vercruyssen M, Hultin M, Van Assche N, Svensson K, Naert I, Quirynen M. Guided surgery: accuracy and efficacy. Periodontology 2000. 2014; 66: 228-46.

Yuzbasioglu E, Kurt H, Turunc R,Bilir H. Comparison of digital and conventional impression techniques: evaluation of patients’ perception, treatment comfort, effectiveness and clinical outcomes. BMC Oral Health 2014; 14: 10.

Maker3D ja Advanced Engineering 2017 messut

Advanced Engineering 2017 messut

By | Yleinen | No Comments

Advanced Engineering on edistyksellisen teollisen teknologian ammattitapahtuma Helsingin Messukeskuksessa. Tapahtuma kokoaa kahden päivän aikana yhteen valmistavaa teollisuutta palvelevat ratkaisut, tuotteet ja uudet innovaatiot, jonka lisäksi messuilla näet tasokkaan kansainvälisen seminaarin näyttelyn yhteydessä.

Advanced Engineering messut järjestetään Helsingin messukeskuksessa 29. – 30.03.2017.
Ilmaisen pääsylipun saa lunastettua rekisteröitymällä Advanced Engineering messujen sivuilla.

Linkki: Advanced Engineering 2017

Tervetuloa tutustumaan Maker3D:n messuosastoon

Terveisin

Jarkko Lohilahti

Founder, CEO – Maker3D

EDUCA 2017

By | Yleinen | No Comments

EDUCA 2017

Meidät löytää tänä vuonna osastolta OR263. Messujen pääteemamme on 3D-tulostus kouluihin. Tervetuloa osastollemme!

Messut avoinna pe 27.1. klo 10–18, la 28.1. klo 10–17

Tapahtuman sivuille pääset tästä

ArchiMAD-kerho

By | Yleinen | No Comments

 

ArchiMAD-kerhon 3D-tulostusillan kooste katsottavissa kokonaisuudessaan.

Aiheet:

 • 3D-tulostettavien kappaleiden toteutus Maker3D
 • Ohjelmat ja mallien siivoaminen tulostusta varten Gio Siradze
 • 3D-tulostustuksen ja arkkitehtuurin opetus kouluissa tablettipelin avulla, Pekka Salokannel  3DBear
 • Asiakastarina INTO Concept Oy – Miten hyödyntää 3D-tulostamisen mahdollisuuksia
 • Pienoismallitoimisto Heliövaara – 3D-tulostuksen tuoma lisäarvo

Katso illan tallenne täältä

TN-Lehti ja Maker3D – artikkeli 3D-tulostuksesta Suomessa

By | Yleinen | No Comments

3D-tulostusta Suomalaisessa valmistavassa teollisuudessa

3D-tulostus Suomessa on kasvava ala. Materiaalia lisääviä valmistustekniikoita tarjoavat yritykset ovat vielä liikevaihdollisesti vertailtaessa vain pieni osa valmistavaa teollisuutta. Vuotuinen alalle asetettu kasvuennuste kuitenkin asettuu keskiarvoltaan noin 30 prosentin luokkaan – asiaan on siis syytä perehtyä.

On vaikea asettaa raameja, mihin kaikkeen 3D-tulostus soveltuu. Elämme vuotta 2017 jolloin ihmissolujen tai titaanin tulostaminen ei enää riko uutiskynnystä. Uuden tuotteen muodolta vaaditaan paljon. Sen tulee olla stabiili kuljetushihnoilla, miellyttää taiteilijaa sekä toimia vielä uutena edistyksellisempänä tuotteena. Haastavat muodot, jotka olisi mahdotonta valmistaa muilla menetelmillä tai joka olisi rahallisesti kannattamatonta pienen sarjakokonsa takia, voidaan nyt valmistaa tulostamalla.

3D-tulostimien rajallinen tuotantokapasiteetti on parhaimillaan yksittäisiä kappaleita tai pieniä sarjoja valmistettaessa eikä se näin ollen haasta perinteisiä massavalmistuksen menetelmiä; vielä. Tällä hetkellä 3D-tulostus on parhaimillaan prosessien tehostajana. 3D-tulostin tarjoaa kustannustehokkaan ratkaisun kun puhutaan yksittäisistä kappaleista aina muutaman sadan kappaleen sarjoihin. Se on erinomainen apu, kun jokin osa pitää saada nopeasti. Teollisuuden erikoistyökalut, varaosat, piensarjavalmistus, markkinointimallit tai vaikkapa havaintomallit ovat hyviä tulostuskohteita.

Tänä päivänä 3D-tulostaminen on kasvava trendi Suomen teollisuudessa. Nyt tulostellaan pääasiassa prototyyppejä, varaosia ja pienoismalleja. Konekanta ja osaaminen ei vielä vastaa tarvetta. Tämä on ymmärrettävää, kun ottaa huomioon yhden tulostustekniikan rajallisuuden. Tulostustekniikoita on useita ja ne ovat toinen toistaan parempia eri asioissa. Yhtä kaikessa toimivaa tulostustekniikkaa ei ole, joten täyden hyödyn saavuttamiseksi vaadittaisiin monipuolinen laitekanta, joka taas sitoisi liiaksi resursseja. Tähän ongelmaan on olemassa 3D-tulostuspalvelut.

Maker3D

– Maker3D on suomalainen 3D-tulostuksen osaaja. Meiltä saat käyttöösi asiantuntevan henkilöstön, monipuolisen laitekannan sekä verkoston, jotka yhdessä mahdollistavat ideasi kehittymisen valmiiksi tuotteeksi.

 

Toimimme eri teollisuusalojen toimijoiden kanssa ja sieltä tulee myös iso osa tilauksistamme. Olemme määrätietoisesti kehittäneet henkilökuntaamme vastaamaan tämänkaltaiseen kysyntään. Mennyt vuosi 2016 kuitenkin osoitti, että pystymme toimittamaan haluttua laatua asetettujen aikarajojen puitteissa.

Tyypillinen asiakkaamme on yritys joka tarvitsee vanhan osan tilalle jotain uutta ja tehokkaampaa ratkaisua. Uutta voidaan lähteä toteuttamaan vanhan suunnittelun pohjalta tai jopa vanhan tuotteen kautta käyttäen apuna 3D-skannausteknologioita. Asiakaamme voi toimittaa osan meille ja me skannaamme sen 3D-skannerilla. Prosessin jälkeen saamme osasta 3D-geometrian, jonka muokkaamme asiakkaan haluamalla tavalla. Kappaleen geometriaa muokataan kestävämmäksi ja valitsemme myös kappaleeseen kohdistuvasta rasituksesta riippuen kestävimmän tulostusmateriaalin. Kun asiakas toteaa osan kestäväksi, syntyy usein sopimus, jolloin alamme toimittamaan eri osia piensarjoissa. Kyse voi olla varaosista, jigeistä tai mistä tahansa kappaleesta, mikä matalan valmistusmääränsä takia on kustannustehokkainta valmistaa 3D-tulostamalla. Usein tulostaminen on myös ratkaisu, jos kyseistä osaa ei enää valmisteta.

– Kerromme asiakkaallemme, jos koemme että jokin muu tuotantotekninen menetelmä on 3D-tulostamista järkevämpi ratkaisu. Tämä on ollut yksi arvolupauksistamme alusta alkaen. Toimintamme aikana olemme kasvattaneet laajan verkoston eri alojen toimijoita, joiden palveluihin ohjaamme asiakkaitamme.

Pienoismallit ovat kysytty tulostuskohde. Esimerkiksi kaivosteollisuuteen kaavaillun uuden välineistön ymmärtäminen, analysoiminen ja arvioiminen onnistuu konkreettisen pienoismallin avulla paremmin kuin tietokoneen näytöltä esiteltäessä. Isoista projekteista halutaan usein myös tarkkoja pienoismalleja – tällaisia projekteja olemme tehneet ja niistä on tullut kiitosta. Messuilla 3D-tulostetut mallit keräävät aina kiinnostuneita katseita. Pienet markkinointimallit aina isoihin messumalleihin ovat olleet yksi aihepiiri johon palvelumme on korkean kysynnän johdosta fokusoitunut – pystymme tuottamaan ideasta lopputuotelaatuisia kappaleita.

– Olemme laajan kirjon eri tulostustekniikoita tarjoava suomalainen 3D-tulostuspalvelu. Monipuoliset jälkikäsittelyvaihtoehtomme mahdollistavat tulosteiden monipuoliset sovelluskohteet. Alakohtaisesti pitkän kokemuksemme myötä olemme toimineet monialaisesti ja otamme mielellämme vastaan haastavimmatkin projektit.

3D-tulostus.fi

Omalle tulostimelle tulee tarve usein silloin, kun halutaan pysyä kehityksen kärjessä. Halutaan että henkilöstö ymmärtää uuden asian perusperiaatteet ja ovat tarvittaessa kykeneviä tuottamaan haluttuja kappaleita omalla laitteistolla. Tarjonta tulostimille on laaja. Vuosien takainen, sittemmin puhjennut ja liikoja lupaillut 3D-tulostus -kupla kummittelee vielä laitehankintaa suunnittelevalle. Tämä näkyy mainospuheissa, joissa alle tuhannen euron laitetta myydään ammattikoneena. Turvallisinta on hankkia laitteisto, mikä on saanut kiitosta erinäisissä testeissä ja on muutenkin näkyvä osa alaa. Tärkeä seikka, jolla pidetään huolta parhaasta mahdollisesta tulostujäljestä ja lisätään laitteen käyttöikää on asianmukainen ja osaava laitteiden huolto. Joskus 3D-tulostimeen saattaa tulla vikoja. Tällaisissa tilanteissa on hyvä olla varma varaosatoimittaja, sekä iso internet -yhteisö antamassa vastauksia kysymyksiin. Edustamamme tulostinmerkit Formlabs ja Ultimaker ovat oman tulostustekniikkansa ykkösnimiä. Karkeasti kahden ja neljän tuhannen euron koneet ovat meillä käytössä omassa Maker3D-tulostuspalvelussakin. Kokemuksemme näistä kahdesta laitevalmistajasta ovat niin positiivisia, että voimme puhua oikeista työkoneista. Ultimaker valmistaa perinteisiä FDM-tulostimia, jotka käyttävät materiaalinaan kuumapään läpi pursotettavaa muovilankaa. Formlabsin SLA-tekniikka perustuu selektiivisesti valolla kovetettavaan fotopolymeerihartsiin. Tulostimien lisäksi kauppamme tarjoaa tulostusmateriaalit, 3D-skannerit, suunnitteluohjelmistoja, huoltoja sekä varaosia. Tuotteisiimme voi tutustua osoitteessa www.3d-tulostus.fi

 

Alkuperäinen kirjoittamamme artikkeli löytyy Teollisuuden Näytelehden uusimmasta numerosta 1-2/2017

 

– Lauri Pitkänen

  Maker3D

 

css.php