Skip to main content

Yksi kännykkäkuva riittää materiaalin 3D-mallinnuksen lähtötiedoksi

Tekniikan akateemiset TEK ja Tekniska Föreningen i Finland TFiF jakavat vuosittain myönnettävän väitöskirjapalkinnon, jonka saajana on tänä vuonna Mika Aittala, aiheenaan materiaalien 3D-mallinnus. Väitöstyössä Computational Methods for Capture and Reproduction of Photorealistic Surface Appearance, tutkitaan erilaisten pintamateriaalien värien, kiiltävyyden, pinnan muotojen ja erityisesti näiden vaihtelujen realistista siirtämistä virtuaaliympäristöihin.

Pintojen mallinnus on merkittävä haaste sisällöntuotantoteollisuudelle, jossa nykymenetelmillä hyvälaatuisten tuloksien saaminen on hidasta, kallista ja käytettävät mittalaitteet epäkäytännöllisiä. Yksi kännykkäkuva riittää Aittalan kehittämälle materiaalinkaappausalgoritmille lähtötiedoksi, josta se mallintaa pinnan ja valonheijastavuuden. Virtuaalimaailman pintoja voi päällystää mallilla siten, että valaistuksen suunnasta riippumatta lopputulos näyttää aidolta.

Työssä olleista kolmesta algoritmista kaksi on lisensoitu maailman suurimman grafiikkaprosessorivalmistajan NVIDIA Corporationin käyttöön ja kolmas on koekäytössä suomalaisissa Remedy Entertainment ja Fake Graphics -yrityksissä.

Lähde: STT INFO