Skip to main content

RAKENTAMISEN TULEVAISUUS: 3D-TULOSTUS?

Rakentamisen tulevaisuus: 3D-tulostus  (www.asuntokuume.com) 6.6.2013

Tavanomainen paperitulostus saattaa olla vähenemään päin sähköisten lukulaitteiden yleistymisen myötä, mutta 3D-printtaaminen on jo jonkin aikaa tehnyt tuloaan. Professori Behrokh Khoshnevis University of Southern Californiasta on vienyt tämän uuden teknologian seuraavalle tasolle ja visioinut rakennusprinttereitä, jotka voisivat ”tulostaa” rakennusten osia tai jopa kokonaisia taloja.

Screen Shot 2012-08-16 at 9.45.45

Toistaiseksi ”Countour Crafting” -nimellä kulkeva teknologia on vielä prototyyppiasteella. Keväällä pitämässään TEDx-puheenvuorossa Khoshnevis kuitenkin maalailee tulevaisuutta, jossa 3D-rakennusprintterit tarjoaisivat halpaa, kestävää ja nopeaa asuinrakentamista niille, joilla ei ole siihen vielä varaa.

Khoshnevisin näkemyksen mukaan rakentaminen on nykyisellään ”hidasta, työvoimaintensiivistä ja tehotonta” verrattuna muuhun teolliseen tuotantoon. Uudella 3D-printtausteknologialla 230-neliöinen asuinrakennus valmistuisi jopa 20 tunnissa. Täten se mullistaisi koko rakennusalan korvaten vanhoja työpaikkoja uusilla. Khoshnevis työskentelee myös yhteistyössä NASA:n kanssa kunnianhimoisena tavoitteenaan rakentaa kuuhun Contour Crafting -teknologiaa käyttäen.

Lisää aiheesta http://www.asuntokuume.com/rakentamisen-tulevaisuus-3d-tulostus/