Skip to main content

NORDIC3DEXPO 2018 ja MESSUMENESTYJÄ UPM FORMI 3D

Espoon Dipolissa 18.-19.4 järjestetty NORDIC3DEXPO oli osa laajempaa Aalto-yliopiston 3D Printing Days -tapahtumaa, johon kuului myös Firpan 20-vuotisjuhlakonferenssi. Dipoli oli tapahtuman tilana toimivampi sekä viihtyisämpi kuin aikaisempina vuosina ollut Vantaan Energia Areena. Sisäänpääsy oli tänä vuonna maksuton.

Messuovien avauduttua aamu yhdeksältä, alkoi osastollemme virrata messuvieraita varsin ripeään tahtiin. Valtava kiinnostus uutta UPM Formi 3D -tulostusmateriaalia kohtaan oli selkeästi antanut syyn herätä aamuaikaisin kuulemaan suomalaisesta sellusta tehdystä raakamateriaalista.

Ihmettelyä, hämmästelyä ja ihastelua riitti katkeamattomana ketjuna iltapäivän tunneille asti, ennen kuin pieni hiljainen hetki osastolla sai kantapäät sutimaan hetken tyhjää kunnon spurtilla kahvikupin äärelle. Kylläpä maistuikin hyvälle!

Hmm… Pitäisiköhän ehdottaa osastoja kiertäviä kahvikärryjä, kuten junissa ja lentokoneissa? Voisi toimia hyvinkin myös messuilla.

Ennen messuja uusi UPM FORMI 3D oli jo saanut merkittävää huomiota ja yhteydenottoja myös ulkomailta. Tulostusmateriaali oli varsinainen menestystarina myös messuilla. Materiaalisamplet hupenivat silmissä (vietiin melkein käsistä) ja toisen päivän iltapäivällä jouduttiin valitettavaan tilanteeseen, jossa kysyntä oli ylittänyt ennakko-odotukset ja yhtään materiaalisamplea ei enää ollut jäljellä. Onneksi mukaan oli otettu myyntipakkauksia, joten tyhjin käsin ei messuilta tarvinnut kotimatkalle lähteä.

Useimmiten esille nostettuja kysymyksiä olivat mm.

  • Mitä uusi materiaali maksaa?
  • Mitä sillä voi tehdä?
  • Onko vaikea tulostettava?
  • Minkälaiset mekaaniset ominaisuudet sillä on?

Mekaanisesti UPM Formi 3D ei ole kovinkaan lujaa materiaalia, mutta helposti hallittavissa oleva se kylläkin on. Esim. isoja tulosteita tehtäessä, siinä ei ole kutistumaa eikä varppausta. Siltarakenteita tulostettaessa materiaali on erinomaista. Mukana oleva sellukuitu sitoo sulaa sidosmateriaalia ja pitää sen paikoillaan suuttimesta ulos tullessa. Materiaali sopii mm. arkkitehdeille, suunnittelijoille sekä teollisille muotoilijoille.

Yleisesti tulostusmateriaalit muistuttavat kiiltävää muovia, mikä tekee niistä melko teollisen näköisiä. UPM Formi 3D on mattapintainen, vähän karhea ja lähellä puumaista materiaalia, hyvin aidon tuntuinen ja näköinen. Sitä voidaan myös jälki käsitellä kuten puuta eikä muovia. Erittäin mielenkiintoinen materiaali.

Suoria tilauksia saimme iloksemme tehtyä useita ja samalla tutustua uusiin asiakkaisiimme. Runsaasti oli liikkeellä myös vanhoja ja uskollisia asiakkaitamme mm. valmistavasta teollisuudesta, Dental -alalta sekä oppilaitoksista. Messut olivat oiva paikka päästä keskustelemaan ihan kasvokkain yritysten ja opetusmaailman nykytilanteista.

Mukaan mahtui myös pidempään laitteitamme harkinneita ja nyt viimeisiä varmistuksia tehtiin ennen tulevia kauppoja. Paljon riitti kuhinaa siitä, koska olisi uusia laitteita tulollaan ja minkälaista. Noh, tätä kirjoittaessa on jo uusi  ULTIMAKER S5 julkaistu ja odotellaan koneen live-esiintymistä Pohjoinen Teollisuus- ja Advanced Engineering -messuilla.

Edelliseen kahteen vuoteen verrattuna nyt oli selkeästi enemmän ihmisiä liikkeellä, vieläpä molempina päivinä. Todettavaa oli myös se, että osastomme oli ylivoimaisesti messujen suosituin paikka ja vierailijoita kävi huomattavasti enemmän kuin isommilla messuilla olemme tottuneet näkemään.

Yhteisosastomme ja yhteistyömme UPM:n kanssa toimi loistavasti lämpimissä tunnelmissa. Yhteenvetona jaksoimme ihmetellä pelkkiä positiivisia palautteita sekä kommentteja. Yleensä joukkoon mahtuu aina muutama soraäänikin, mutta tällä kertaa se jäi puuttumaan, mikä ei ole ollenkaan huono kokemus. Lehdistöä parveili osastomme ympärillä molempina päivinä ja kuvia räpsittiin paljon.

Yhteistyömme UPM kanssa on ollut vuodesta 2015 ajoittain hyvinkin tiivistä. Konsultointia ja kehitystyötä on tehty paljon. Testauksia ja uudelleen testauksia erilaisista raakamateriaaliversioista on kertynyt lukematon määrä, välillä ihan illan viimeisille tunneille asti. Yhteistyömme tulee edelleen jatkumaan ja tulevaisuus näyttää, mitä kaikkea se tuokaan tullessaan.

Lopuksi ote UPM:n omasta tiedotteesta

Miten UPM Formi 3D sai alkunsa / Yhteistyö Maker 3D kanssa

Vuonna 2015 Eve Saarikoski ja Ari Nurminen UPM:ltä lähestyivät Maker3D:n tiimiä saaden konsultaatiota mm. 3D-alan markkinoista ja potentiaalista sekä markkinoiden mahdollista kiinnostusta selluloosakuitua sisältäviä materiaaleja kohtaan. Vastauksena saimme, että kunhan materiaali on tarpeeksi hyvä ja se tuo 3D tulostukseen lisäarvoa kiinnostusta kyllä löytyisi.

Tästä inspiroituneina materiaalia lähdettiin kehittämään Maker3D:ltä ostetulla Ultimaker2 printterillä ja noin vuoden jälkeen testausta jatkettiin yhteistyössä Maker3D:n kontaktoiman filamenttivalmistaja Octofiberin kanssa. Kun materiaalin koostumus saatiin kuntoon muutaman kehitysvaiheen jälkeen Octofiberin filamentit tulevat nyt myyntiin Maker3D:n kautta.