Skip to main content

Terveiset täältä Lahden Renkomäeltä. Kulunut vuosi on ollut erittäin työntäyteinen. Koronapandemia on aiheuttanut komponenttipulaa ja toimitusvaikeuksia myös Suomessa, mikä on näkynyt myös meidän 3D-tulostustuotannon tilauskirjoissa. Olemme kyenneet vastaamaan asiakkaidemme tarpeeseen ketterästi yhdistämällä suunnittelupalvelun ja tulostustuotannon. Juuri nyt on ollut selkeästi näköpiirissä 3D-tulostuspalvelumme tuotannon painopisteen siirtyminen entistä vahvemmin 3D-tulostettujen lopputuotteiden valmistukseen. Seuraavaksi esittelen teille materiaalityypeittäin mitä vaihtoehtoja vastuullani oleva Lahden yksikkö voi tarjota valmistukseen.

Lasersintraustuotanto

Käytämme ainoana suomalaisena palveluntarjoajana alan suurimman laitevalmistajan 3DSystemsin valmistamaa ProX SLS 500 -lasersintrausjärjestelmää. Kesällä 2021 päivitetty kone on viritetty huippukuntoon ja valmistettavat komponentit ovat laadultaan alan eliittiä. Tehokas 100W laser, laitteistoon liitetty materiaalin laadunvalvontajärjestelmä MQC sekä tuotantomme automatisoitu atmosfäärin hallinta takaavat valmistettujen komponenttien tasalaatuisuuden vuodenajasta riippumatta.

Kuva 1. Lasersintrattuja ja värjättyjä lopputuotteita.

Materiaalina käytämme laadukasta DuraformProX PA12 -pulveri (materiaalin datalehtinen), jota on mahdollista jälkikäsitellä käyttökohteisiin soveltuviksi. Tutustu jälkikäsittelylinjastomme vaihtoehtoihin.

Huom! MQC:n myötä käytössämme on valmistettujen ajojen typpijäähdytys.

Teollisuustason pursotus

Tuotannossamme käytämme Stratasysin Fortus -sarjan FDM-tekniikan laitteistoja. Kahteensataan asteeseen lämpeävä kammio, sertifioidut materiaalit ja koneiskeskustason mekaniikka tarjoavat alan mittatarkimmat osat yli 300mm tulosteisiin. Materiaalit ovat aitoja termoplastisia muoveja ja ovat parhaimmillaan suurten kuorirakenteisten kappaleiden sekä erikoistyökalujen valmistukseen nopean prototypoinnin ohella. 

Kuva 2. Stratasys Fortus -järjestelmä valmiina tuontantoon.

Heti käytössäsi olevat materiaalit 

  • Ultramuovi Ultem 9085 on vaativien olosuhteiden materiaali, jota käytetään jo yleisesti korvaamaan koneistettuja metalliosia. Olemme valmistaneet tällä materiaalilla sertifioituja osia avaruuskäyttöön (materiaalin datalehtinen)
  • ABS M30 maailman yleisimpiä muovimateriaaleja erityisesti suurten kappaleiden valmistukseen kustannustehokkaasi (materiaalin datalehtinen)
  • PC jäykkyyttä vaativiin käyttökohteisiin (materiaalin datalehtinen)
  • ABS-ESD7 on häiriösuojattu materiaali elektroniikkateollisuuden työkaluihin (materiaalin datalehtinen)

Ruiskuvalulaatuiset 3D-tulosteet nopeasti 

Seuraavaksi esitten kolme suosituinta resiiniämme, joilla voimme valmistaa parhaimillaan ruiskuvalulaatuisia tuotteita nopeasti ja toimittaa ne jopa tilauspäivänä. Materiaalit ovat pinnanlaadultaan ja mekaanisilta ominaisuuksiltaan hyviä, ne ovat UV-suojattuja ja sopivat sellaisenaan lopputuotekäyttöön myös ulkona. Bonuksena näistä materiaaleista löytyy bioyhteensopivuus.

  • PRO-BLK 10 on ABS:n kaltainen musta resiini komponenttien sarjavalmistukseen sekä suosituin valinta pikatoimituksiin (materiaalin datalehtinen)
  • Rigid White on tuotantolaatuinen, puhtaanvalkoinen, valoa läpäisemätön, sileäpintainen ja jäykkä materiaali, jonka ominaisuudet ovat kehitetty kestämään aikaa myös ulko-olosuhteissa(materiaalin datalehtinen)
  • RUBBER-65A BLK on Shore 65A joustava ja hyvällä murtovenymällä varustettu musta ja suoraan tuotantoon soveltuva elastomeeri (materiaalin datalehtinen)

Kuva 3. Komponentti valmistettu mustasta UV-suojatusta resiinistä (PRO-BLK-10)

Kun olet kiinnostunut tuotantomme mahdollisuuksista tai vierailemaan toimipisteessämme Lahden Renkomäellä, voit olla yhteydessä minuun. 

Ystävällisin terveisin,


Tony Puronranta
Tuotepäällikkö – Maker3D
+358 438257659
tony.puronranta@maker3d.fi
Laatukatu 7
15680 Lahti