Skip to main content

3D-tulostus on materiaalia lisäävä valmistustekniikka, jossa ainetta ruiskutetaan kappaleeseen kerros kerrokselta. Koska materiaalia ei poisteta tai materiaalin muotoa ei muuteta, tekniikka mahdollistaa uudentyyppiset tuotteet ja tuotteiden ostoprosessit. 3D-tulostuksen tarjoamat mahdollisuudet muuttavat kuluttajakäyttäytymisen passiivisesta ostajasta aktiiviseksi uusien tuotteiden luojaksi.

Kun aloitan tekniikka edellä vertailemaan 3D-tulostusta perinteisiin valmistusmenetelmiin, sen tuomat edut ovat kiistattomat. Tekniikkaa pidetään pääsääntöisesti työkaluna tuotekehitysprosessien nopeuttamiseksi, mutta tässä kirjoituksessani pureudun enemmän tuotteiden valmistamiseen suoraan 3D-tulostamalla.

Jokaiseen 3D-tulostamalla valmistettuun tuotteeseen on mahdollista tehdä uniikkia kustomointia, joka voi nostaa perinteisen tuotteen arvoa merkityksellisyydellään. Ajatellaan klassisella esimerkillä kännykän suojakuorista, johon on saatu kirjoitettua oma mietelauselma. Yhtäkkiä arvottomantuntuisesta kulutustavarasta saadaan oma tuote. Ihmiset ovat alkaneet vaatimaan esimerkiksi koruteollisuudelta enemmän. Enää ei haluta ostaa samanlaista korua kuin kaverilla, joten valmistajien valikoiman täytyy olla suurempi. Kalevala Koru on havainnut ongelman ja lähtenyt pioneerinä myymään 3D-tulostettuja tuotteitaan Launzerin verkkokaupassa.

https://www.launzer.com/web/kalevala-jewelry

3D-tulostus ei teoriassa tunne muotorajotteita ja muotoilun monimuotoisuus ei nosta valmistuksen hintaa. Tekniikat mahdollistavat myös onttoja tai verkkomaisia sisärakenteita, jolloin tuotteista on mahdollista saada todella kevyitä. Rajoittamaton tapa valmistaa tuo sanaan design uuden merkityksen, kun suunnittelijan, muotoilijan tai taitelijan ei tarvitse enää ajatella mikä on mahdollista. Suomalainen Janne Kyttänen kulkee 3D-tulostetuiden design-esineiden suunnittelijoiden pioneerinä maailmalla ja hänen toimintaan suosittelen tutustuvan.

http://www.jannekyttanen.com/

Tapauskohtaisesti ajateltuna 3D-tulostus voi olla kilpailukykyinen valmistustekniikka kustannuksiltaan aina sarjavalmistukseen saakka. Toistettavuus, kopioitavuus ja muunneltavuus tuovat etuja varsinkin pienen volyymin (niche market) tuotteiden alueille, jossa tuotekehitystä voidaan jatkaa jatkuvasti ja siltikin myydä tuotetta eteenpäin. Nopealla tulostuspalvelulla tuotteita voidaan tuottaa tilauksesta, eikä yrityksellä tarvitse olla sidottuna varallisuuttaan varastoon. Lisäksi tilaamalla tuotteiden valmistuksen paikallisesta tulostuspalvelusta, edistät alueesi kehitystä sekä vähennät tuotteen logistiikkakustannuksia.

Perinteisessä asiakascase:ssa tuotteen ensimmäinen sarja on tehty 3D-tulostamalla, jolloin on päästy testaamaan tuotetta loppuasiakkailla ja selvittämään millaiset markkinat tuotteella on olemassa. Mahdollisesti tuotetta on päästy jo myymäänkin. Tässä vaiheessa asiakkalla on ollut riittävästi informaatiota punnitsemaan kuinka kannattavaa on aloittaa sarjavalmistus.

3D-tulostetut tuotteet eivät suoraan vastaa perinteisin menetelmin valmistettuja tuotteita. Jälkikäsittelytoimenpiteillä tuotteista saadaan viimeisteltyä lopputuotteita ja koneiden jättämät valmistusjäljet piilotettua.

Terveisin

Jarkko Lohilahti

3D-tulostettu perhovavan kotelo

3D-tulostettu perhovavan kotelo