Skip to main content

Ainutlaatuinen 3D-tulostuslaitteisto rakennetaan Joensuuhun

Ainutlaatuinen 3D-tulostuslaitteisto rakennetaan Joensuuhun: lähde (www.yle.fi) 6.6.2013

Itä-Suomen yliopiston Joensuun kampukselle rakennetaan maailman ensimmäinen 3D-tulostuslaitteisto optisten komponenttien tutkimukseen ja tuotekehitykseen. Fotoniikan instituutille tulevalla laitteella voidaan valmistaa ensimerkiksi huippulaatuisia linssejä.

 

LUXeXcel-nimisen yrityksen esite

Itä-Suomen yliopisto ottaa jälleen merkittävän harppauksen fotoniikan eli valon tieteen saralla.

Joensuun kampukselle rakennetaan maailman ensimmäinen 3D-tulostuslaitteisto optisten komponenttien tutkimukseen ja tuotekehitykseen. Lähes miljoona euroa maksavalla laitteella voidaan tulostaa esimerkiksi huippulaatuisia linssejä.

Yliopiston Fotoniikan instituutin yhteystyökumppanina hankkeessa on hollantilainen LUXeXceL-niminen yritys, joka on kehittänyt ainutlaatuisen 3D-tulostusmenetelmän.

Projektin ensimmäinen vaihe kestää puolitoista vuotta. Pääosa rahoituksesta tulee Teknologian ja innovaatioiden kehittämiskeskukselta, Tekesiltä. Rahoittajina ovat myös Itä-Suomen yliopiston ja LUXeXceLin lisäksi suomalaiset yritykset kuten Nanocomp Oy, Oplatek Group Oy ja Millog Oy.

Professori Jyrki Saarinen Itä-Suomen yliopistosta sanoo, että projektin myötä fotoniikan 3D-tulostus ottaa heti harppauksen maailman kärkeen.

Fotoniikan instituutti on vastikään Luonnontieteiden ja metsätieteiden tiedekuntaan perustettu verkosto-organisaatio, jonka tavoitteena on vahvistaa Itä-Suomen yliopistossa tehtävää fotoniikan tutkimusta ja koulutusta sekä yhdistää alan tutkimushankkeita, tutkijoita ja opiskelijoita.

Lisää aiheesta http://yle.fi/uutiset/ainutlaatuinen_3d-tulostuslaitteisto_rakennetaan_joensuuhun/6673110