Skip to main content

3d-tulostimien tekijöillä menee lujaa

Jukka Lukkari, Tekniikka&Talous, 15.8.2013, 21:02

3d-tulostimien tekijöillä menee lujaa

3d-tulostimien tekijöiden liikevaihto kasvaa kohisten. Johtavat valmistajat ovat amerikkalaiset 3D Systems ja Stratasys sekä saksalainen EOS.

Stratasys kertoo tuoreessa osavuosikatsauksessaan liikevaihtonsa kasvaneen alkuvuonna yli kaksinkertaiseksi 130 miljoonaan euroon. Suurin osa kasvusta tosin selittyy yritysostolla, sillä yritys osti viime vuonna kilpailijansa Objetin.

3D Systems on alkuvuonna yltänyt lähes 40 prosentin kasvuun. Se kokosi tammi-kesäkuussa runsaan 170 miljoonan euron liikevaihdon. Saksalainen EOS on yksityisomistuksessa eikä julkaise tarkkoja numerotietojaan, mutta sen liikevaihto on noin 70 miljoonaa euroa.

3d-tulostimien myynnin arvioidaan tänä vuonna nousevan noin 1,5 miljardiin euroon. Pikavalmistus kuuluu tämän hetken eniten hypetettyihin termeihin, ja tulostimien myynnin uskotaan nousevan lähivuosina moninkertaiseksi.

Odotukset näkyvät yritysten kursseissa: niin Stratasysin kuin 3D Systemsinkin pörssikurssit ovat kahdessa vuodessa lähes kolminkertaistuneet.

3DSystemsin markkina-arvo on nyt noin neljä miljardia euroa. Se on neljäsosa Nokian markkina-arvosta, vaikka yritys on liikevaihdoltaan Nokiasta toistaiseksi vain sadasosa.