Skip to main content

3D-tulostamalla varaosia teolliseen käyttöön

By 24.3.201516 toukokuun, 2015Yleinen

Mitä tapahtuu, kun täydellä kapasiteetilla pyörivästä tuotantolaitteesta hajoaa yllättäen osa eikä varaosaa ole lähellä tai olemassakaan?

Tuotantolaitteista ja sen osista on nykypäivänä saatavilla 3D-mallit, joiden perusteella uusi varaosa voidaan valmistaa materiaalia lisäävällä valmistustekniikalla(3D-tulostus). Jos mallia ei ole saatavilla, täytyy osa 3D-mallintaa tai 3D-skannata digitaaliseen muotoon. Hajonneen varaosan ei tarvitse välttämättä olla samaa materiaalia kuin alkuperäisen. 3D-tulostamalla valmistettu varaosa voi olla ominaisuuksiltaan jo lähellä alkuperäistä vastaavaa. Monia metallisia osiakin voidaan nykyisin korvata teknisillä muoveilla ja 3D-tulostusmateriaaleja on jo luokiteltu lentokoneteollisuuden käyttöönkin.

Jos materiaalin on ehdottomasti oltava metallia, eikä se ole nopeasti koneistettavissa, astuu kehiin metallivalumuotin valmistuksen mahdollistava Voxveljet AG:n 3D-tulostin. Muotit ja keernat voidaan tällä tekniikalla valmistaa suoraan 3D-mallista. Voxveljetillä on mahdollista valmistaa muotteihin negatiivisiä päästöjä ja haastavia muotoja. Metallien lasersintrauskin on vaihtoehto, mutta toistaiseksi vielä erittäin kallis toimenpide. Lasersintraustekniikkaa on järkevintä käyttää kun muille valmistustekniikoille mahdottomilla muodoilla saavutetaan merkittävä hyöty esimerkiksi keventyneellä painolla onttojen rakenteiden ansiosta.

Osa voidaan saada käyttöön jo muutamassa tunnissa. Tulostettu varaosa laitetaan koneeseen paikalleen ja tuotanto voi jatkua.

Lähde: tekniikka & talouslehden artikkeli