Skip to main content

Kun viisi vuotta sitten Daniel Ljungstig (3DVerkstan) otti minuun yhteyttä, oli Maker3D hyvin erilaisessa tilanteessa ja niin oli myös maailma. Elimme orastavan nousukauden alkua. Toimitilamme oli siinä vaiheessa vielä Hesperian puiston kupeessa sijaitsevan rakennuksen kellaritiloissa. Olimme alkaneet saada jalansijaa Suomen 3D-tulostusmarkkinoilla ja Daniel etsi Ultimakerille uutta edustajaa Suomesta. Meidät haluttiin mukaan uuteen junaan. 

Sain ensimmäisen oppitunnin siitä kuinka brändiä myydään. Verkostoa oli rakennettu alalle jo viisi vuotta, mutta myynti takkusi. Olimme sitkeitä sillä uskoimme siihen mitä teimme, emmekä jättäneet kiveäkään kääntämättä. Julkaisimme Alihankinta 2015 -messuilla Ultimaker 2 -sarjan tulostimet ja panostimme vahvasti sisältömarkkinointiin. Vanhvana tahtotilana oli tuoda uusi, tehokas resurssi kaikkien saataville. Kova uurastus palkittiin ensimmäistä kertaa. Liikevaihto kymmenkertaistui, henkilöstöä rekryttiin ja ryömimme kellarista auringonvaloon vaihtamalla toimitilat edustustiloihin Helsingin Telakkarannalle Hernesaareen. Syntyi innovatiivisen firman luova slogan “All you can imagine is real”- liiketoimintamme on portti uuteen oivaltavaan ajatteluun.

Olen hyvin tyytyväinen luomaani imagoon varmaan myös siksi, että se muistuttaa hyvin paljon osaltaan omaa identiteettiäni. Maker3D kulkee omaa polkua. Me teemme asiat omalla tavallamme, emmekä välitä juuri muiden mielipiteistä tai tekemisistä. Hommissa halutaan pitää mukana aitoa fiilistä.  

Maker3D on jättänyt pysyvän jäljen Suomen 3D-tulostushistoriaan ja olemme tulleet jäädäksemme pysyvästi. Olen toisaalta myös oppinut ja hyväksynyt, että rakentamastani yhtiöstä on muodostunut olio, joka jatkaisi matkaansa hyvin todennäköisesti, vaikka minä en olisi enää mukana.

Täällä löytyy jopa “ultin roboa” tatuointuna.

Kun minulle esitettiin Ultimakerin viisivuotisvisio, sille naureskeli moni. Vähintään yhtä moni naureskeli minulle, kun sanoin vuonna 2010 nuorena insinööriopiskelijana perustavani 3D-tulostuspalvelun Helsinkiin. On hienoa uskoa johonkin. Ultimaker on noussut maailman 3D-tulostusmarkkinoilla vahvaan asemaan ja olen varma, että asema tulee olemaan entistä vahvempi mitä pidemmälle matka käy. Yhtiö on rakennettu erittäin vahvalle perustalle. 

Tämä on mun ”lössi”.

Yhteistyö Ultimakerin kanssa

Ultimaker pitää meistä huolta ja tekee asiat kuten on sovittu ja niin teemme myös mekin. He kehittävät loistavia 3D-tulostimia ja me toimitamme ne asiakkaille sekä vastaamme teknisestä tuesta. Yhteistyö toimii kuin hyvä avioliitto, tämä on kahden kauppa. Olemme onnellisesti saaneet toimittaa yli 1 000 laitetta Suomeen. 

– Impossible, they said. – Lack of imagination, I replied. 

Vierailin ensimmäistä kertaa koulutuksessa Ultimakerin tiloissa vuonna 2015. Ultimakerin yrityskulttuuri teki minuun lähtemättömän vaikutuksen, vastaavan kulttuurin on onnistunut luomaan vain kourallinen tuntemistani organisaatiosta.

Toisinaan on tuskaista pitää omana tietonaan tulevia julkistuksia. Kun Ultimaker julkaisee jotain uutta, sitä on myös alan normaalista poiketen saatavilla heti. Tietoa tulevasta julkistuksesta oli hankala pitää sisällä myös nytkin, kun teknisen tuen vastuuhenkilömme Keijo Johansson viimein ilmoitti, että uusi tuote Ultimaker 2+ Connect on nyt saatavilla.

Keijo ja Jarkko, Ultimaker Reseller Meeting 2018

Ultimakerin sertifiointiprosessit edistyvät

Robert Bosch GmbH eli Bosch on nykyisin Ultimakerin taustatoimija. Bosch on maailman suurimpia autoteollisuuden osatoimittajayrityksiä. Tästä on tulossa jotain suurta. Teollisen tason tuotanto ei vaadi enää kalliita 3D-tuotantojärjestelmiä uusien kehittyneiden tulostusmateriaalien tullessa markkinoille. Visio tulevaisuudesta vain vahvistuu.

Juuri saamamme tiedon mukaan Ultimakerin 3D-tulostusprosessi täyttää TÜV SÜD: n asettamat vaatimukset kaikilta osin. Tuloksena testattava LUVOCOM 3F -materiaali PA 9825 NT ja Ultimaker S5 Pro Bundle ovat maailman ensimmäinen järjestelmä, jonka TÜV SÜD on sertifioinut sulatettujen filamenttien valmistuksen (FFF) alalla. Lue lisää

Ultimaker S5 sai lisäksi vuonna 2018 sertifikaatin anatomisten mallien valmistukseen kliinisessä työssä kun käyttökohteet ovat ortopediaan, suu- ja leukakirurgiaan tai sydän- ja verisuonimalleihin. Lue lisää

Ultimakerin FFF-teknologia on noussut varsinaiseksi valmistusmenetelmäksi

Ultimakerin 3D-tulostimia käytetään pääasissa jigien, varaosien ja prototyyppien valmistukseen. Menetelmän etuihin kuuluu erityisesti:

  • markkinoiden laajin materiaalivalikoima ja materiaalit, jotka vastaavat ominaisuuksiltaan muoviteollisuuden aitoja materiaaleja
  • menetelmän nopeus ja joustavuus mahdollistaa kriittisten osien valmistamisen paikallisesti ilman suuria investointeja
  • tuotannon skaalaaminen ja toistotarkkuus – vastaavia osia mahdollista valmistaa paikasta riippumatta hajautetulla massavalmistustrategialla, jossa siirrettävä tiedostomuoto on valmistuksen ajoradat

Tuotteen elinkaari ajan ja kappalemäärän funktiona. Tällä kaaviolla voit hakea näppituntumaa, milloin 3D-tulostus on kannattavaa.

Viime aikoina meille on  kerrottu, että Suomi olisi perässä 3D-tulostuksen kehityksestä. Laajan asiakastuntemukseni varjolla voin sanoa, että näin ei ole. Täällä tehdään paljon edistyksellistä, mikä ei välttämättä päädy suureen tietoisuuteen. Pitää muistaa, että me olemme vain reilu viiden miljoonan ihmisen markkina ja firmamme ovat pieniä. Täällä ei lähdetä noin vaan investoimaan firman imagoa nostaviin projekteihin, joiden tuotto-odotukset perustuvat edelläkävijyyden mielikuvien vahvistumiseen. Verkostossamme halutaan tehdä ratkaisuja, joista hyödytään nopeasti. Keskimääräinen Ultimaker -laitteiston takaisinmaksuaika on alle vuoden. 

Summa summarum – matka on ollut tähän asti uskomaton. Ollaan nähty ja koettu yhdessä paljon. Matka on kuitenkin vielä vasta alussa ja katsotaanpa vuosikymmenen päästä miten 3D-tulostus on vaikuttanut osaltaan koko yhteiskuntaamme. Ennustus on arvailua, mutta tie on vääjäämätön.

Ystävällisin terveisin, 


Jarkko Lohilahti
CEO, Founder – Maker3D

Tutustu meidän 3D-tuotantoon ja sen materiaaleihin.